16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialUltima dictatură din Europa asmute KGBul asupra adversarilor

Ultima dictatură din Europa asmute KGBul asupra adversarilor

După apariţia mai multor dovezi că în închisorile KGBului belarus s-ar aplica în mod sistematic tortura, o firmă britanică de avocatură, specializată în apărarea drepturilor omului, cere arestarea lui Lukaşenko.

Ales Mikhalevich, fost candidat la preşedinţie, este unul dintre puţinii oameni care au reuşit să păcălească KGBul belarus; eliberat de aceştia după două luni de detenţie, Mikhalevich promisese să devină informator al poliţiei secrete. Însă în loc să se ţină de cuvânt, Mikhalevich a convocat o conferinţă de presă – despre care publicaţia Eurasia Daily Monitor a relatat pe larg – în care a expus torturile la care el şi alţi deţinuţi au fost supuşi în timpul arestului.

„Un lagăr de concentrare în centrul Minskului”

După arestarea sa, KGBul i-a cerut lui Mikhalevich să citească o declaraţie la televiziunea de stat, în care să se dezică de ceilalţi candidaţi la preşedinţie. Mikhalevich a refuzat, drept care agenţii serviciului secret au recurs la alte metode pentru a îl face să coopereze: i-au fost întoarse braţele şi legate deasupra capului, a fost pus să stea gol, lipit de un zid, la o temperatură de numai 10 grade celsius, iar atât el cât şi ceilalţi prizonieri erau obligaţi să doarmă direct sub lămpi, fără să îşi poată acoperi sau întoarce feţele. De asemenea, adeseori deţinuţii îmbrăcaţi sumar erau scoşi în curtea închisorii, la temperaturi sub 0 grade.

Mikhalevich este doar una cele câteva sute de persoane care au fost arestate după alegerile din decembrie 2010 – alegeri pe care observatorii Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare au refuzat să le valideze, considerându-le frauduloase. Printre arestaţi se numără toţi contracandidaţii preşedintelui Lukaşenko, mulţi dintre ei fiind acuzaţi de organizarea de tulburări publice – crimă care poate aduce până la 15 ani de închisoare.

Se oganizează apărarea

Firma de avocatură H2O Law, care reprezintă grupul Free Belarus Now, format de către familiile arestaţilor pentru a avea o voce comună, este determinată să obţină de la justiţia britanică un mandat de arestare pe numele lui Lukaşenko. Deşi acesta are interdicţie de a intra în statele UE, mandatul britanic ar însemna că preşedintele belarus ar putea fi arestat în orice stat cu care Marea Britanie are un tratat de extrădare. De asemenea, avocaţii vor înainta dosarul întocmit şi Consiliului de Securitate al ONU, cerând acestuia să acţioneze în sprijinul arestaţilor.

„În Belarus este democraţie”

Într-un interviu acordat cotidianului Washington Post, preşedintele Lukaşenko a declarat că „în Belarus nu este mai puţină democraţie decât în Statele Unite. Dacă în SUA serviciile secrete ar afla că se pregătesc tulburări publice, ar arest sute de mii de oameni”. Lukaşenko are o părere bună despre preşedintele Barack Obama, însă spune că acesta ar putea „să aibă aceeaşi soartă ca John F. Kennedy”.

Cele mai citite

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă