15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUleiul de măsline, util pentru distrugerea celulelor canceroase

Uleiul de măsline, util pentru distrugerea celulelor canceroase

Cercetătorii au descoperit că un compus din uleiul de măsline extravirgin ucide celulele canceroase fără a le afecta în vreun fel pe cele sănătoase, studiul arătând că substanţa oleocanthal produce o ruptură în organitulcelular numit lizozom, potrivit Mediafax.ro.

Lizozomul este un fel de "groapă de gunoi" a celulelor, iar substanţa oleocanthal din uleiul de măsline face ca o serie de proteine din interiorul acestui organit celular (parte componentă a celulei, aflată în interiorul acesteia, în citoplasmă, n.r.) să se verse în citoplasmă şi să ducă la moartea celulei.

Cercetătorii au descoperit că atunci când au aplicat oleocanthal pe celule, în laborator, acestea au murit foarte repede, într-un înterval cuprins între 30 de minute şi o oră.

"Lizozomul este groapa de gunoi sau centrul de reciclare al celulei. Când un astfel de organit se desface, se dezlănţuie iadul", a declarat Paul Breslin, de la Universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii, coordonatorul studiului.

"Lizozomul este izolat în interiorul celulei pentru că este toxic. Dacă este ruptă membrana care îl separă, conţinutul său se scurge în interiorul celulei. Lizozomul conţine enzime agresive care pot distruge tot ceea ce ating", a explicat Breslin. Oleocanthalul nu afectează însă celulele sănătoase, ci doar le suspendă ciclul de viaţă, temporar, au descoperit cercetătorii.

"Le-a adormit, iar după o zi, celulele şi-au reluat ciclul de viaţă", a declarat profesorul Breslin, al cărui studiu a fost publicat în revista Molecular and Cellular Oncology.

"Celulele canceroase au lizozomi mult mai mari şi mai activi şi acest lucru le face mai vulnerabile decât celulele sănătoase, dar încă nu ştim de ce", a mai spus cercetătorul. Savanţii au spus că pasul următor este testarea în afara condiţiilor de laborator pentru a arăta că oleocanthalul poate ucide celulele canceroase şi micşora tumorile în cazul animalelor vii.

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă