Gala Sportului 2005, gazduita de Opera Romana din Bucuresti, care s-ar fi dorit o adevarata sarbatoare, s-a dovedit a fi o ceremonie searbada, lipsita de orice stralucire, in ciuda celor 120 de premii acordate. Pentru prima data in ultimii 15 ani, alaturi de sefii Agentiei Nationale pentru Sport si ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman – organizatorii evenimentului – la gala nu au fost prezenti reprezentanti ai Presedintiei sau Guvernului Romaniei. Si de aceasta data, la fel ca in alti ani, chiar daca succesele din 2005 au fost mai sarace, au existat performante nerecompensate, in ciuda faptului ca la o categorie de premiere au fost mai multi premianti. De pilda, la “echipe – probe neolimpice”, echipa feminina de tenis de masa, campioana europeana anul trecut, a fost uitata, reprezentantele noastre nefiind amintite alaturi de componentele nationalei feminine de popice, de cele de la gimnastica aerobica si semimaraton sau de sportivii din echipajul masculin de canoe (C4 1000 m). “Uitatii” n-au avut insa ce regreta. Putinii laureati prezenti in sala s-au perindat pe scena intrand in posesia distinctiilor fara a avea posibilitatea sa rosteasca vreun cuvant, dupa care au revenit, cuminti, pe scaune.
Cu banii cheltuiti pentru gala, altadata plateam doar prezentatorii
“A fost o gala decenta”, a fost de parere Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, comentand acest eveniment.
“Trebuie sa fim insa realisti si sa recunoastem ca a existat o lipsa de consistenta a performantelor in ultimul an. Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, pentru ca o multime de medalii au fost cucerite la sporturi neolimpice. 2005 nu a fost un an extraordinar, schimbul de generatii fiind marcat de lipsa de activitate la nivel de copii si juniori. Altadata, cu banii pe care i-am cheltuit pentru organizarea ceremoniei din acest an plateam doar prezentatorii, dar acum n-am avut motivatie pentru mai mult fast. Am preferat sa orientam fondurile suplimentare pentru sustinerea activitatii loturilor de juniori”.