Un bătrân din comuna Beceni, judeţul Buzău, a împlinit, duminică, 100 de ani de viaţă, devenind al patrulea membru al familiei sale care atinge centenarul.
În luna mai 2012, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a actualizat datele înregistrate în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor şi a identificat 461 de cetăţeni români cu vârsta mai mare de 100 de ani.
Prin urmare, cazul lui Alexandru Stanca din comuna Beceni nu este, nici pe departe, unic. Însă uimitor este faptul că bătrânul a mai avut trei surori care au murit la incredibilele vârste de 101, 105 şi 106 ani împliniţi. Acesta este un caz unic din punct de vedere statistic, cel puţin în istoria recentă a României.
Sărbătoritul a explicat, pentru „România liberă”, cum au reuşit cei patru fraţi să ajungă la aceste vârste impresionante: „În viaţă am făcut de toate. Am mâncat sănătos, am băut în fiecare zi cel puţin un pahar cu vin, am muncit mult şi am fost înconjuraţi de nepoţi”.
În prezent, bătrânul locuieşte alături de soţia lui, în vârstă de 86 de ani, cu care este căsătorit de 63 de ani. După cum ne-au povestit nepoţii, bunicul lor este un om fericit: „poate citi fără ochelari, cântă cât e ziua de lungă şi îşi aduce aminte de iubirile din tinereţe”. Pentru membrii familiei, Alexandru Stanca este un bun exemplu. După o căsnicie eşuată, bunicul şi tatăl lor „a luat viaţa de la zero, s-a recăsătorit la vârsta de 37 de ani, a făcut cinci copii, are 12 nepoţi şi trei strănepoţi. Încă doi strănepoţi se vor naşte în acest an”.
92 de ani nu este o performanţă
Copiii şi nepoţii prezenţi la ziua de naştere a bătrânului ne-au povestit cum „tataie” se urca în copaci, ca să-i cureţe, în urmă cu doar 10 ani şi că a avut grijă de vie până la 94 de ani. Şi cele trei surori care au depăşit vârsta de 100 de ani au locuit în mediul rural, aveau singure grijă de gospodărie, şi, în mod surprinzător, moartea lor i-a uimit pe toţi cei apropiaţi, din moment ce nu au fost bolnave în ultimii ani de viaţă şi erau persoane active. Cea de-a patra soră a bătrânului a murit la vârsta de 92 de ani şi nici un membru al familiei nu pare să considere că vârsta până la care a trăit ar fi fost ceva ieşit din comun.
La aniversarea celui de-al 100-lea an de viaţă a lui Alexandru Stanca, născut pe 7 aprilie 1913, a fost prezentă familia bătrânului, precum şi primarul comunei Beceni, Dumitru Laurenţiu Constantin, care a ţinut să-l felicite personal pe cel mai bătrân om din sat, să-i înmâneze o diplomă onorifică şi să afle reţeta longevităţii.
Ştiinţa încearcă să ne lămurească
Un studiu publicat în „Journal of Neuroscience” arată că o versiune a genei care codifică receptorul pentru dopamină era cu 66% mai des întâlnită în rândul persoanelor care atingeau vârsta de cel puţin 90 de ani decât în rândul unor persoane mai tinere, similare din alte puncte de vedere, conform site-ului descopera.ro. Această variantă a genei duce la o reacţie mai slabă la acest neurotransmiţător, temperând activitatea sistemului dopaminei, ce este responsabil pentru generarea sentimentelor de plăcere, dorinţă şi recompensă şi totodată pentru coordonarea mişcării. Pe lângă faptul că această variantă a genei era mai prezentă în rândul participanţilor în vârstă, cercetătorii au mai descoperit că aceste persoane erau mai active din punct de vedere fizic decât persoanele care nu prezentau această versiune a genei.