13 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialUgandezii se visează în spaţiu. Vezi cum se pregătesc pentru asta

Ugandezii se visează în spaţiu. Vezi cum se pregătesc pentru asta

Chris Nsamba, fondatorul Programului African de Cercetare Spaţială visează să trimită primul astronaut ugandez în spaţiu, având centrul de cercetare chiar în curtea din spatele casei, conform BBC.

Centrul de cercetare fondat de Nsamba e amplasat chiar în propria curte, unde, alături de voluntarii pasionaţi de călătorii spaţiale, va încerca să construiască prima navetă spaţială made in Africa. Pentru primul proiect spaţial aceştia au venit înarmaţi cu pensula şi şmirghelul.

Proiectul implică construirea unui avion pe care africanii să-şi testeze abilităţile inginereşti şi pe care speră să le pună în aplicare la marea încercare de cucerire a spaţiului.

Aeronava nu are deocamdată un motor, acesta fiind înlocuit provizoriu de cărămizi, pentru a simula greutatea vehiculului. Este vopsit în alb şi albastru având steagul Ugandei afişat pe carilgă. Acesta va fi primul avion conceput şi construit în Uganda.

Chris este foarte optimist în ceea ce priveşte proiectul său. El crede că acesta s-ar putea finaliza cam în 4-6 ani.

Cum Uganda nu se numără printre marii jucători ai odiseelor spaţiale, Chris Nsamba va trebui să rezolve o mulţime de probleme. În această ţară nu există nici un organism care poate certifica abilitatea potenţialilor cosmonauţi de a pleca în cosmos, ceea ce însemnă că acesta va trebui să se ocupe şi de aceste teste, bazându-se pe cunoştinţele sale dobândite ca student la astronomie.

De asemenea, simularea lipsei de gravitaţie va reprezenta o altă provocare, pe care cercetătorul speră să o rezolve într-un mod cât mai simplu.

„Am comandat un motor de avion şi plănuiesc să construiesc un tunel  şi voi poziţiona motorul la un capăt. Iar când vom introduce acolo primul cosmonaut, aceasta va pluti într-un mod similar  ca şi cum s-ar afla în spaţiu,” a explicat el pentru BBC.

O altă problemă o reprezintă resursele materiale. SUA a anunţat recent că va reduce fondurile către NASA, fapt care a provocat un adevărat protest. Oricum agenţia spaţială va primi în continuare destule miliarde pentru următorii doi ani.

Programul African de Cercetare Spaţială se bazează în principal pe donaţiile propriilor membrii, aproximativ 600, majoritatea fiind din Uganda.

Deşi planurile ugandezilor pentru cucerirea spaţiului pot părea o fantezie, locuitorii ţării sunt foarte optimişti, iar recenta numire a ugandezului Kwatsi Alibaruho drept primul director de culoare al programului de zbor din cadrul NASA reprezintă un factor motivaţional foarte puternic.

Cele mai citite

70 de păsări din specii protejate, eliberate de polițiști. Erau ținute în captivitate și oferite spre vânzare

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiștii de la Secția 18 și reprezentanți...

70 de păsări din specii protejate, eliberate de polițiști. Erau ținute în captivitate și oferite spre vânzare

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiștii de la Secția 18 și reprezentanți...

Ucis în bătaie de un subaltern după ce i-a refuzat criminalului să facă un schimb de tură

Un bărbat din judeţul Braşov a murit după ce a fost bătut crunt de către un coleg de serviciu care îi era subaltern, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă