30.1 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialUE vrea reducerea la jumătate a numărului accidentelor rutiere până în 2020

UE vrea reducerea la jumătate a numărului accidentelor rutiere până în 2020

CE a hotărât marţi să condiţioneze acordarea de ajutoare pentru infrastructura rutieră de pe teritoriul UE de consolidarea securităţii acesteia, în vederea reducerii la jumătate a numărului victimelor accidentelor rutiere în 2020, fără să intervină asupra limitelor de viteză, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Situaţia nu permite armonizarea limitărilor de viteză pe tot teritoriul Uniunii Europene (UE)”, a admis comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, în cadrul prezentării unui program de acţiune privind securitatea rutieră.

Acelaşi lucru este valabil şi în domeniul sancţiunilor. Este „dificilă armonizarea Codurilor Penale” a celor 27 de ţări membre ale Uniunii, a admis el. Unele dintre ţări au un sistem cu puncte, altele nu.

Un cetăţean francez care depăşeşte viteza în Belgia va fi sancţionat cu o simplă amendă, plătibilă pe loc, în timp ce, în Franţa, această infracţiune este pedepsită prin retragerea unui anumit număr de puncte.

Siim Kallas s-a văzut, de asemenea, nevoit să constate un eşec în privinţa programului de acţiune 2001-2010. „Nu ne-am atins obiectivele” în materie de reducere a numărului accidentelor rutiere, a declarat el. „În Uniune, o persoană este ucisă, într-un accident rutier, la fiecare 15 minute”, a declarat comisarul european.

Peste 35.000 de persoane au fost ucise, în 2009, pe drumurile Uniunii Europene. De asemenea, fiecărui deces într-un accident îi corespund patru persoane care suferă leziuni ce le provoacă invaliditate permanentă – leziuni la coloana vertebrală sau craniene -, zece răniţi grav şi 40 de persoane cu răni uşoare, a precizat Kallas.

„Toate acestea costă societatea 130 de miliarde de euro pe an, (o sumă) foarte mare”, a apreciat el. Kallas a preconizat adoptarea unui anumit număr de măsuri care vizează un nou obiectiv, şi anume reducerea mortalităţii la jumătate, în 2020.

În vederea atingerii acestui obiectiv, comisarul european a făcut apel la construirea unor drumuri mai sigure şi a anunţat că „doar infrastructurile care respectă exigenţele de securitate vor putea beneficia de fonduri europene”. Totodată, el a cerut consolidarea educaţiei şi formarea şoferilor, dar şi a motocicliştilor şi cicliştilor.

Cetăţenii europeni cer eforturi suplimentare în materie de securitate rutieră. Opt din zece (78 la sută) apreciază că viteza excesivă este o problemă importantă, iar 52 la sută cer o ameliorare a infrastructurilor, relevă o anchetă publicată marţi de Comisia Europeană (CE).

Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă