19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialUE vine in ajutorul Letoniei

UE vine in ajutorul Letoniei

Ministrii de Finante din statele membre UE, reuniti marti la Bruxelles, in cadrul Consiliului pentru afaceri economice si monetare (ECOFIN) au convenit sa acorde un ajutor financiar in valoare de 3,1 miliarde euro pentru Letonia, unul dintre statele europene cel mai grav afectate de criza economica si efectele ei sociale.

Cele 3,1 miliarde acordate de blocul comunitar sunt parte din pachetul de 7,5 miliarde euro promise Rigai de catre UE, FMI si o serie de state europene. Celor 1,7 miliarde acordate deja de FMI si sumei alocate ieri de ECOFIN li se vor adauga contributii din partea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare si ajutoare acordate individual de Danemarca, Estonia, Norvegia, Polonia, Suedia, Finlanda si Cehia, statul care detine pana la 1 iulie presedintia UE.
Imprumutul UE, esalonat pe o perioada de trei ani, este insotit de un set de conditii pentru asigurarea stabilitatii economice pe termen lung, care se adauga pachetului de masuri de austeritate convenit deja de guvernul leton cu FMI.

Considerata pana acum doi ani unul dintre "tigrii" estici ai economiei UE, Letonia este una dintre tarile europene cel mai dur lovite de criza economica globala, care a inceput sa genereze proteste violente, in special din cauza masurilor de austeritate necesare pentru a evita falimentul total al economiei. Cel putin 32 de oameni au fost raniti saptamana trecuta la Riga in confruntari violente intre politie si protestatarii care denuntau modul in care guvernul a gestionat criza economica.
Potrivit Financial Times, anul acesta salariile bugetarilor vor fi nu numai inghetate, dar si reduse cu 15%, cheltuielile publice vor fi reduse cu 1,5 miliarde euro, in timp ce TVA va fi marita. Prognozele economice cele mai optimiste arata ca economia letona, care pana mai ieri se bucura de cea mai mare rata de crestere din UE, se va contracta anul acesta cu cel putin 5%.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă