5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialUE, unanima pentru admiterea Serbiei

UE, unanima pentru admiterea Serbiei

Uniunea Europeana a optat in mod unanim pentru admiterea Serbiei in familia europeana, iar acum este randul acestei tari sa decida in mod democratic daca doreste sa accepte o asemenea oferta, se arata intr-o declaratie facuta luni, la Bruxelles, de ministrul de externe de la Belgrad, Vuk Jeremic.

"Dupa o dezbatere lunga si pe alocuri intensa, UE a sustinut propunerea referitoare la aderarea Serbiei", a spus pentru Tanjug seful diplomatiei sarbe.

El a mai precizat, referindu-se la turul doi al alegerilor prezidentiale in care cetatenii trebuie sa aleaga intre prooccidentalul Boris Tadic si ultranationalistul Tomislav Nikolic, ca acordul cu UE este semnat de toti cei 27 de membri ai Uniunii si ca lipseste o singura semnatura – cea a Serbiei.

Dupa ce, datorita opozitiei Olandei si Belgiei, nu s-a putut ajunge la un consens privind semnarea Acordului de Stabilizare si Asociere UE-Serbia, ministrii de externe ai Uniunii Europene, reuniti in Consiliul Afacerilor Generale si Relatii Externe (CAGRE), au propus acestei tari un acord interimar in speranta ca in acest fel il vor ajuta pe presedintele proeuropean Boris Tadic sa castige un al doilea mandat, la scrutinul de duminica.

Concret, ministrii de externe ai UE au propus semnarea, la 7 februarie, adica la patru zile dupa scrutinul din Serbia, a "unui acord politic de cooperare intre Serbia si UE", care prevede oferirea unui "cadru pentru a progresa in privinta dialogului politic, al liberului schimb, al liberalizarii vizelor si cooperarii in educatie".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă