21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialUE trebuie sa vorbeasca pe o singura voce in relatia cu Rusia

UE trebuie sa vorbeasca pe o singura voce in relatia cu Rusia

Interviu realizat de Emil Hurezeanu, director editorial

 

» Presedintia germana a UE se apropie de final. La inceputul celor sase luni ale presedintiei germane a UE, cancelarul Angela Merkel a anuntat prioritatile Berlinului. In ce masura au fost indeplinite aceste obiective?

— Este prea devreme, desigur, pentru o evaluare finala a mandatului german, dar evolutia de pana acum este pozitiva. In stransa cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene am reusit pana acum sa facem progrese in domeniul protectiei mediului. La Consiliul European din primavara am reusit sa obtinem un acord pentru reducerea cu 20 la suta a emisiilor de CO2 pana in 2020. In plus, am reusit sa obtinem ca eficienta energetica sa fie crescuta cu 20 la suta. In sfarsit, am facut un pas inainte in ceea ce priveste utilizarea energiei regenerabile, cota fiind stabilita la 20 la suta din consum, pana in 2020. Cu aceasta, am mai facut un pas inainte spre o politica energetica comuna la nivelul intregii UE. Obiectivele strategiei Lisabona, cu precadere dimensiunea sociala a acesteia au fost intarite. Totodata, statele UE au ajuns la un acord in privinta reducerii birocratiei in UE, insemnand reducerea costurilor birocratiei cu 25 la suta. Rezultate au existat si in chestiuni care ii intereseaza direct pe cetatenii europeni. Voi enumera doar cateva dintre acestea: (1) Adoptarea unei directive privind tranzactiile bancare, insemnand ca un cetatean european poate desfasura astfel de operatiuni la orice banca din spatiul comunitar. (2) UE a incheiat un acord cu SUA privind liberalizarea zborurilor transatlantice, ceea ce are ca efect ieftinirea biletelor de avion pentru cetatenii UE. (3) Prin adoptarea altei directive, preturile la roaming au fost reduse. Toate acestea sunt reforme ce se simt la nivelul cetateanului european. Ati avut dreptate ca presedintia germana a UE se apropie de sfarsit. Progrese au fost facute si in privinta adoptarii unui Tratat Constitutional. Acesta trebuie adoptat pentru a obtine o mai mare eficienta a institutiilor europene. Oricum, presedintia germana si-a propus sa obtina adoptarea Tratatului Constitutional pana in 2009. La ora actuala, se poarta negocieri intense cu cei delegati in acest scop de fiecare dintre statele comunitare.

» Relatiile UE cu Rusia sunt mai incordate/tensionate decat in urma cu un an. Pentru acest lucru nu sunt de vina doar SUA si Polonia. Exista vreo cale de iesire din aceasta situatie inainte de alegerile prezidentiale din Rusia?

— Este adevarat ca, in acest moment, prima pagina este tinuta de stiri privind elementele negative ale relatiilor Rusia-UE. Dar nu trebuie sa uitam ca intr-o serie de alte domenii cooperarea cu Rusia decurge fara probleme, fara deficiente de incredere si spre avantajul ambelor parti. Trebuie sa tinem cont ca Rusia este si va ramane un partener important pentru Europa. Din acest motiv, eforturile trebuie continuate in domeniile in care mai sunt probleme de rezolvat, cum ar fi problema energiei, adoptarea unei carte energetice si alte chestiuni care mai sunt de rezolvat. Este insa foarte important ca in acest caz UE sa vorbeasca cu o singura voce. Despre rezultatele intalnirii Merkel-Putin, inca nu pot vorbi.

» In acest moment, noii lideri in Europa sunt Nicolas Sarkozy si Gordon Brown. Alaturi de cancelarul german, ei vor contura viitorul UE. Credeti ca vor reusi?

— Fiecare schimbare de guvern sau a persoanelor in pozitii importante intr-un stat UE naste aceeasi intrebare. UE este o uniune economica – nimic mai banal, nimic mai adevarat. Insa daca statele importante din UE nu reusesc sa cada de acord asupra unor solutii comune, problemele vor ramane mult timp nerezolvate. Despre tandemul franco-german trebuie spus ca vizita lui Nicolas Sarkozy la Berlin imediat dupa preluarea mandatului nu numai ca este simbolica, ci duce mai departe o buna traditie, care arata ca motorul franco-german face ca lucrurile sa progreseze. UE a mai avut probleme, dar a reusit mereu sa le rezolve.

Relatiile economice dintre tarile noastre le evaluez ca foarte bune

» Au fost influentate relatiile politice cu Germania din cauza turbulentelor politice din ultima vreme, in Romania? "Der Spiegel" scria recent ca haosul politic din Romania provoaca neincrederea statelor membre…

— Relatiile dintre Romania si Germania se dezvolta intr-un mod exceptional. Acest fapt il arata numarul mare de vizite la nivel inalt care au existat anul trecut, de EuroRevelion, care au continuat in primavara si se vor intensifica la mijlocul anului. Asteptam ca anul acesta sa vina in Romania oficiali importanti. In numar foarte mare au vizitat Romania si ministrii landurilor federale, si altii au anuntat ca vor veni. Sa aruncam o privire asupra relatiilor economice, pe care le evaluez ca fiind foarte bune. Germania a devenit cel mai important partener economic al Romaniei. Investitiile noastre nu numai ca au continuat, ci au inregistrat anul trecut o crestere rapida. Independent de evolutia politica interna din Romania, in ultimele luni situatia economica a Romaniei – asa cum o arata datele concrete – continua sa inregistreze o evolutie pozitiva. Romania are o inflatie in scadere si inregistreaza o crestere economica. stiu ca sistemul de impozitare (cota unica) atrage investitiile din strainatate. Datele macroconomice sunt primele lucruri la care se uita un investitor. Nu pot insa exclude posibilitatea ca un investitor aflat in fata deciziei de a face o noua investitie nu se uita si la situatia politica si ca nu se intreaba daca aceasta ar putea afecta climatul de afaceri daca deciziile importante pentru economie sunt trenate. Intr-un astfel de caz, nu pot exclude aparitia unei oarecare reticente/retineri in a investi in Romania.

» Va multumesc, domnule ambasador.

Violente la Rostock

Peste 400 de politisti au fost raniti in cursul ciocnirilor violente cu demonstrantii antimondializare la Rostock in Germania, au anuntat ieri autoritatile citate de AP.
Potrivit organizatorilor, 520 de demonstranti au fost raniti. In total, 125 de persoane au fost interpelate.
Situatia a inceput sa degenereze sambata seara, cand manifestanti mascati, descrisi drept "autonomi", au inceput sa arunce cu pietre, sticle, cocteiluri Molotov si alte dispozitive asupra politistilor. Acestia au ripostat cu tunuri de apa. Potrivit politiei, printre cei aproximativ 2.000 de autonomi, se aflau multi cetateni rusi, japonezi, francezi, suedezi, spanioli. Intre timp, situatia a redevenit calma, manifestatii mici, sporadice, mai ales impotriva organismelor modificate genetic, desfasurandu-se ieri si urmand sa continue zilnic pana la sfarsitul summit-ului G8, vineri. "Este rusinea G8", titra editia de ieri a celui mai citit cotidian german, Bild.
Inaintea violentelor produse de "autonomi", aproximativ 30.000 de antimondialisti au manifestat impotriva politicii G8. Summit-ul grupului celor mai industrializate opt tari ale lumii va avea loc de miercuri pana vineri in statiunea balneara Heiligendamm, deja total izolata de restul lumii, la 30 kilometri de Rostock.

Moscova isi va indrepta rachetele spre Europa

Rusia isi va indrepta din nou rachetele spre tinte din Europa daca planurile americane de a construi un scut antiracheta in apropierea frontierelor sale sunt puse in aplicare, a declarat presedintele rus, Vladimir Putin, intr-un interviu acordat mai multor ziare din tarile G8 si publicat ieri de cotidianul italian Corriere della Sera.
Putin a recunoscut ca un asemenea raspuns risca sa dea startul unei noi curse a inarmarilor. El a facut aceste afirmatii cu cateva zile inaintea summitului G8, unde se va afla fata in fata cu liderul american si liderii europeni. "In cazul in care capacitatile nucleare americane se extind pe teritoriul european, va trebui sa ne fixam noi tinte in Europa", a spus Putin. Potrivit AFP, el a precizat ca le "revine militarilor nostri a defini aceste tinte ca si a alege intre rachete balistice si rachete de croaziera".
Reactia Rusiei la proiectul american a determinat comparatii cu razboiul rece. Rusia a criticat atitudinea "imperialista" a Casei Albe, a suspendat aplicarea tratatului fortelor conventionale in Europa (CFE) si a testat o noua racheta balistica. SUA vor sa instaleze 10 rachete interceptoare in Polonia si un radar ultraperfectionat in Cehia.
"Ni se spune ca aceasta aparare serveste impotriva rachetelor iraniene, dar nici o racheta iraniana nu are o raza suficient de lunga. Asa ca este evident ca acest proiect ne priveste pe noi, rusii", a spus Putin.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat ieri la televiziunea de stat Vesti-24 ca Rusia "va suprima" amenintarile legate de scutul american. Lavrov, citat de Interfax, a cerut totodata noi consultari pentru un scut antiracheta comun NATO-Rusia.

Cele mai citite

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă