5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialUE propune un plan pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev

UE propune un plan pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger a propus, luni, un plan pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev și speră să se ajungă la un acord până la 1 iunie, relatează Mediafax.

"Am făcut progrese, avem o şansă bună de a ajunge la un acord până la 1 iunie", a spus Oettinger, într-o conferinţă de presă, după negocierile avute la Berlin cu miniştrii rus al Energiei, Aleksandr Novak, şi cel ucrainean, Iuri Prodan.

Moscova ameninţă cu întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina de la începutul lui iunie dacă Kievul nu îşi va achita datoriile, în valoare de peste trei miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), şi nu va plăti în avans livrările din iunie (1,66 miliarde de dolari, adică 1,2 miliarde de euro).

Cele două capitale au timp până miercuri seara să decidă dacă acceptă termenii unui compromis potrivit căruia Ucraina să plătească într-o primă fază două miliarde de dolari companiei ruse Gazprom, a precizat Oettinger. Această plată ar include şi o parte din arieratele acumulate de Ucraina faţă de Gazprom pentru livrări efectuate din noiembrie 2013.

Dacă cele două părţi acceptă termenii acestui compromis, noi negocieri vor avea loc începând de vineri asupra stabilirii preţului la gaze, aplicabil pentru livrările viitoare. "Cred că un acord este posibil", a spus Oettinger.

"Ucraina este pregătită să plătească toate datoriile", a afirmat Prodan. Cu toate acestea, "nu s-a luat nicio decizie" asupra propunerii făcute luni, a spus el, arătându-se mai puţin optimist decât Oettinger. "Din nefericire, partea rusă nu a avansat nicio propunere", a deplâns el, subliniind că planul elaborat a fost propus de Comisia Europeană.

"Există încă numeroase probleme fără răspuns", a spus la rândul său Novak.

"Noi avem ca obiectiv comun asigurarea securităţii în aprovizionarea Uniunii Europene după 1 iunie, evitarea întreruperilor", a declarat Oettinger.

Aproximativ un sfert din gazul destinat ţărilor europene tranzitează Ucraina.

Cele mai citite

Deputatul Orban cere încetarea mandatului de președinte interimar la Camera Deputaților, după scandalul PSD – AUR

Deputatul Ludovic Orban, fost președinte al PNL, cere încetarea mandatului lui Alfred Simonis (PSD) în funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților. Simonis a devenit...

Alege responsabil pentru firma ta cosurile de gunoi si europubele pentru colectare selectiva!

În contextul actual, unde responsabilitatea socială și ecologică devine din ce în ce mai importantă, alegerea corespunzătoare a echipamentelor pentru colectarea deșeurilor în cadrul...

Un inspector de la Taxe și Impozite Sector 1 și un notar, urmăriți penal într-un dosar privind fraude cu terenuri ale statului

Un inspector în cadrul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (DGITL) Sector 1, Florin Bogdan, şi un notar public sunt urmăriţi penal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă