Companiile rusesti Gazprom si Lukoil au semnat cu societatea algeriana Sonatrach memorandumuri de cooperare, acest anunt al Moscovei producand ingrijorare in randul consumatorilor europeni. „Vremia Novosti” arata ca, in acest an, Europa a stat sub semnul „gazpromfobiei”, dupa evenimentele din Ucraina de la inceputul anului, care au dus la intreruperea livrarilor de gaz catre statele UE. Italia se simte amenintata de recentul acord ruso-algerian, acest stat preluand 30% din gazul de consum din Rusia si mari cantitati de gaz algerian. Or, o alianta a celor doi mari furnizori face Italia total dependenta, iar premierul Romano Prodi, care a condus in trecut Comisia Europeana, a reactionat imediat, cerand o abordare urgenta a unei politici energetice unice a UE.
Gazprom a anuntat la randul sau ca a abordat cu algerienii constructia unei fabrici de lichefiere a gazului pe litoralul Balticii. Studiul de fezabilitate al proiectului a fost elaborat cu consortiul rus in colaborare cu PetroCanada, gata sa isi puna experienta la dispozitie; dar Gazprom nu are partener pentru construirea, pana in 2009, a unei uzine cu capacitatea de 5 milioane de tone care sa ii livreze tehnologia de lichefiere a gazului. Se pare ca acest partener ar putea fi Sonotrach, actorul cel mai experimentat de pe piata gazului lichefiat.
Un alt semnal de alarma pentru europeni a fost invitatia ministrului rus al Industriei si Energiei, adresata Algeriei, de a participa la conferinta Rusia-UE pentru coordonarea strategiilor energetice din octombrie.