» Traian Basescu participa astazi si maine la summitul UE care pune capat semestrului in care presedintia Uniunii Europene a fost detinuta de Suedia.
Liderii celor 27 de tari ale ue vor putea face un bilant global al functionarii institutiilor europene, o data cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in virtutea caruia Europa s-a dotat cu un presedinte si cu un ministru de Externe, Parlamentul European si-a vazut sporite puterile, iar Comisia Europeana, Executivul Uniunii, a fost restructurata. Venind dupa dezastruoasa presedintie a Cehiei, Suedia a reusit sa puna in evidenta, lucrand calm in culise, eficacitatea diplomatiei unui vechi membru UE. La actualul summit, liderii vor trebui sa ia si o decizie in legatura cu controversata candidatura a Turciei. Turcia si-a inceput negocierile de aderare la UE pe fundalul ingrijorarii crescande a unora dintre membri, care nu pot vedea in ce masura s-ar putea integra in Europa o tara musulmana cu o populatie de 75 milioane de locuitori si care ar deveni astfel al doilea membru in termeni de populatie, imediat dupa Germania.
Angela Merkel, ca si Nicolas Sarkozy, este in mod deschis ostila perspectivei primirii Turciei in UE, atitudine de altfel paradoxala, in masura in care Turcia si-a inceput deja negocierile. Pana acum, toate tarile care au ajuns in aceasta etapa au intrat in cele din urma in UE. De aceea, unele capitale privesc cu satisfactie la felul in care Turcia isi ingreuneaza cauza neacceptand sa-si deschida porturile si aeroporturile in fata traficului cipriot. Speranta ascunsa a europenilor, care nu pot da inapoi dupa ce au inceput negocierile, este ca Ciprul si Grecia le vor bloca, inghetand astfel pe termen nedefinit perspectivele cooptarii Turciei in Uniune. In contrast cu asta, Traian Basescu a declarat deja, de mai multe ori, ca "Romania va fi un sustinator constant si fara rezerve al aderarii Turciei la Uniunea Europeana".
In schimb, presedintele UE, crestin-democratul belgian Herman Van Rompuy, e cunoscut pentru a fi spus in mod deschis ca "Turcia nu face si nici nu va face vreodata parte din Europa". Inainte de summitul care incepe in aceasta seara, Basescu ia parte si la minisummitul liderilor crestin-democrati din UE, in cadrul Partidului Popular European (PPE).
» Partidul Popular European (PPE)
PPE (crestin-democratii) este principalul grup politic din Parlamentul European, cu 265 de membri din 736. Din cei 33 de eurodeputati romani, 14 fac parte din grupul PPE, printre acestia aflandu-se, pe langa cei 11 membri PDL, si cei trei din UDMR. Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si presedintele Executivului european (Comisia), José Manuel Barroso, fac, de asemenea, parte din familia crestin-democrata. La nivel european – insa nereprezentat la Bruxelles –, din PPE mai face parte si PNTCD, mentinut in conglomeratul crestin-democrat gratie simpatiei personale a sefului partidului, Wilfried Martens.