5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialUE are nevoie de reforme

UE are nevoie de reforme

Louis Michel, comisarul european responsabil cu cooperarea si ajutorul umanitar, este fostul sef al partidului liberal francofon din Belgia, Miscarea Reformatoare (MR). Specialist al Africii, el este in special si un bun cunoscator al vietii politice europene. In calitatea sa de comisar, el a starnit controversa, parasindu-si recent postul, pentru o luna, in vederea participarii la alegerile parlamentare belgiene, care vor avea loc pe data de 10 iunie.

» Parasindu-va temporar postul de comisar european, cautati acum sa-i luati locul actualului premier Verhofstadt, si el un liberal, insa flamand?

— Catusi de putin. Verhofstadt e premierul meu preferat. Dar, desigur, daca circumstantele vor face ca Verhosftadt sa nu mai fie in masura sa ocupe aceasta functie, toata lumea e de acord in partidul meu ca sunt un potential sef de guvern.

» E realist sa imaginam ca un francofon ar putea deveni premier al Belgiei?
— Da!… Absolut!… In 1999, eu insumi eram suficient de bine plasat ca sa ocup acest post. Dar liberalii, atat flamanzi, cat si francofoni, au hotarat atunci in favoarea lui Verhofstadt.

» Daca veti deveni prim-ministru, veti fi in favoarea planului Verhofstadt, care propune continuarea procesului integrarii europene, in directia unui fel de federalism? Ar exista astfel un nucleu dur de tari care ar continua integrarea, pe cand celelalte ar fi lasate sa le ajunga din urma… sau nu.

— Da, sunt de acord cu planul Verhofstadt, cu conditia sa nu fie discriminatoriu fata de statele care nu doresc o integrare mai profunda.

» In afara de britanici, tarile care par a frana cel mai mult procesul integrarii, al federalizarii europene sunt esticii, tarile fost comuniste?

Nu, nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Este adevarat in acelasi timp ca trebuie operate niste reforme institutionale interne inainte de a continua extinderea. De exemplu, cum ar putea Comisia Europeana sa functioneze cu 30 pana la 35 de tari membre?

Noii membri trebuie sa respecte regulile jocului

» Dar, cand spuneti ca est-europenii nu franeaza integrarea europeana, nu lasati oare deoparte faptul ca presedintii unor tari cum sunt Romania, Polonia si Cehia si-au exprimat in mod limpede preferinta pentru o tendinta atlantica, sau atlantista, in detrimentul solidaritatii europene?

— Acesti oameni, Basescu, Kaczynski sau Vaclav Klaus, nu au posibilitatea de a frana integrarea europeana. Europa are regulile si modul sau de functionare la care aceste tari au subscris. Recent, liderii polonezi au vrut sa readuca in discutie pedeapsa cu moartea, dar nu aveau nici o sansa ca initiativa lor sa reuseasca, pentru ca se afla in Europa si sunt astfel obligati sa respecte regulile europene.

» In cazul Constitutiei europene, ati fi in favoarea textului actual sau in favoarea unui text mult mai restrans?

— Imi este absolut egal. Nu trebuie sa ne certam asupra numarului de cuvinte. Daca, de exemplu, in domeniul justitiei si al afacerilor interne se poate introduce votul majoritar, atunci eu sunt de acord.
Sunt de acord si cu un ministru de externe european care ar avea un picior in Comisie si unul in Consiliul de Ministri. Indiferent de modalitate, daca Constitutia face sa avanseze integrarea europeana, atunci eu sunt pentru adoptarea ei.

» Daca intrati in guvern, veti fi pentru o atitudine mai ferma a Europei fata de Rusia?

— Nu sunt in favoarea unei atitudini mai ferme fata de Rusia. Rusia e un partener. Trebuie insa sa dialogam cu acest partener si sa-i spunem in mod limpede ceea ce nu putem accepta pe planul onorabilitatii politice.

» Asta ar fi deja o atitudine mai ferma, dat fiind ca pana acum nimeni nu i-a vorbit astfel Rusiei.

— Unele mesaje au fost transmise prin presedintele Comisiei Europene, Barroso.

» Urmariti situatia din Romania, unde liberalii, rudele dumneavoastra ideologice, au pierdut partida de poker cu presedintele?

— Am vazut. Poporul are intotdeauna dreptate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă