20.9 C
Bucharest
Friday, 29 September 2023
HomeSpecialUE aplică o amendă antitrust record, de 1,47 mld. euro, unor producători...

UE aplică o amendă antitrust record, de 1,47 mld. euro, unor producători de electronice

Comisia Europeană a amendat şapte producători mari de electronice cu suma record de 1,47 miliarde de euro, după ce a descoperit dovezi de creştere artificială a preţurilor tuburilor catodice folosite la modelele mai vechi de televizoare şi de monitoare PC, pe parcursul a 10 ani, potrivit Mediafax.

Companiile Philips, Samsung SDI, LG Electronics, Technicolor şi MTPD, deţinută în prezent de Panasonic, s-au înţeles în perioada 1996-2006 pentru restricţionarea producţiei şi împărţirea clienţilor, în scopul creşterii preţurilor tuburilor catodice, a anunţat miercuri Executivul UE, relatează Financial Times.

“Aceste carteluri prezintă cel mai grav tip de comportament anticoncurenţial, strict interzis companiilor cu afaceri în Europa”, a declarat Joaquin Almunia, vicepreşedinte al CE însărcinat cu politica în domeniul concurenţei.

Tuburile catodice reprezentau în perioada respectivă 70% din preţul ecranelor, a arătat Almunia

Amenda cumulată de 1,47 miliarde de euro este cea mai severă penalizare impusă vreodată de Comisie printr-o singură decizie. Autorităţile de reglementare din Europa şi Statele Unite au aplicat deja amenzi semnificative mai multor producători de ecrane plate, pentru activităţi similare de fixare a preţurilor, în perioada 2001-2006.

Tehnologia ecranelor plate a început să înlocuiască ecranele cu tuburi catodice pentru televizoare şi monitoare PC aproximativ din anul 2000.

Compania Chungwha Picture Tube, din Taiwan, a scăpat de amendă pentru că a alertat autorităţile de reglementare de existenta cartelurilor.

Cea mai mare amendă a fost aplicată Philips, de 450 milioane de euro, dar compania a anunţat că va contesta decizia.

Restul companiilor nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Cele mai citite

Alertă de urși în județul Gorj! Animalele sălbatice, filmate cum se plimbă nestingherite pe stradă și vor chiar să intre în curțile oamenilor

Imaginile șocante au fost filmate cu camerele de supraveghere. În imagini se observă și cum un urs a escaladat gardul unui localnic pentru...

Cadavrul unei tinere de aproximativ 25 de ani a fost găsit pe plaja din Mamaia

 Trupul neînsufleţit al unei tinere de aproximativ 25 de ani a fost descoperit, joi, pe o plajă din Mamaia.  Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie...

ANPC amenzi de 5,65 milioane de lei pentru 500 de magazine Mega Image

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 5,65 milioane de lei un număr de 500 de magazine din lanţul de supermarketuri Mega...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies