10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: UE a extins lista de sancțiuni contra Rusiei

UPDATE: UE a extins lista de sancțiuni contra Rusiei

Uniunea Europeană (UE) a decis, luni, să extindă lista cu sancţiuni ţintite, în lipsa unei „dezescaladări” în Ucraina, a anunţat Consiliul, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Treisprezece nume ale unor personalităţi ruse sau proruse au fost adăugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor. Pe listă au fost introduse şi numele a două firme care au obţinut profit de pe urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, au precizat surse diplomatice.

Numele persoanelor şi firmelor vizate nu erau disponibile, imediat, luni. Însă cele două firme vizate sunt societăţi din Crimeea confiscate după anexarea peninsulei ucrainene în martie. UE rămâne în faza a doua a sancţiunilor – a măsurilor ţintite -, constând în interdicţii de călătorie şi blocarea averii.

Uniunea se află în continuare în etapa de pregătire a unei eventuale a treia faze, implicând sancţiuni economice mult mai vaste vizând Rusia. Însă cele 28 de state membre ale UE au poziţii diferite asupra acestui subiect, din cauza consecinţelor diplomatice şi economice. Cele 48 de personalităţi înscrise până în prezent pe listă sunt oficiali ruşi (parlamentari, militari) şi separatişti ucraineni proruşi.

Separatiştii au organizat duminică referendumuri privind independenţa, în două regiuni din estul ţării, deschizând calea unei împărţiri a Ucrainei. Aceste consultări sunt considerate ilegale de către Kiev şi Occident. Rusia a anunţat luni că va "respecta" voinţa ucrainenilor din estul ţării, insistând totodată asupra "dialogului" cu Kievul.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE Didier Burkhalter, aflat luni în vizită la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor europeni de Externe, s-a declarat "convins" de "voinţa" diferitelor părţi, inclusiv a Moscovei, de a angaja "un dialog" menit să pună capăt crizei.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă