7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUE a decis pedepse dure pentru fraudele cu bani europeni. Corupția este...

UE a decis pedepse dure pentru fraudele cu bani europeni. Corupția este socotită o amenințare deosebit de gravă

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au decis pedepse dure pentru autorii fraudelor cu bani europeni și au definit corupția drept o amenințare deosebit de gravă.

Conform Directivei 1371 / 2017, "protecţia intereselor financiare ale Uniunii priveşte nu numai gestionarea creditelor bugetare, ci şi toate măsurile care afectează sau care riscă să aibă un efect negativ asupra activelor sale şi ale statelor membre, în măsura în care măsurile respective sunt relevante pentru politicile Uniunii".

Din acest motiv, fraudele cu prejudicii de peste 100.000 de euro vor fi pedepsite cu cel puțin patru ani de închisoare.

Pe de altă parte, pragul sub care un stat membru UE poate renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 euro.

Potrivit noii directive europene, "corupția constituie o amenințare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii". 

"Interesele financiare ale Uniunii pot fi afectate în mod negativ de anumite tipuri de comportament ale unui funcționar public căruia i se încredințează gestionarea de fonduri sau de active, indiferent dacă acesta este responsabil în mod direct sau acționează într-o funcție de supraveghere, iar tipurile de comportament urmăresc deturnarea unor fonduri sau active contrar scopului preconizat, și prin aceasta interesele financiare ale Uniunii sunt prejudiciate", subliniază Directiva 1371.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Comisia de Disciplină a FRF a decis! Pedepse înjumătățite pentru Dinamo și UTA

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a suspendat parţial sancţiunile cluburilor Dinamo şi UTA, care primiseră iniţial câte patru meciuri fără spectatori...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă