20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Elena Udrea la DNA, pentru denunțul împotriva lui Coldea

UPDATE. Elena Udrea la DNA, pentru denunțul împotriva lui Coldea

UPDATE 13:36: Elena Udrea a ieșit, în jurul orei 13:36, de la DNA, unde a fost citată de procurorii anticorupție în legătură cu denunțil făcut împotruva lui Coldea.

Ea a spus că nu va face declarații întrucât nu are voie. De asemenea, ea a precizat că nu va ajunge, miercuri, în Parlament.

UPDATE 9:25: Deputata Elena Udrea a ajuns, miercuri, în jurul orei 9:25, la Direcția Națională Anticorupție, unde a fost citată în legătură cu denunțul făcut împotriva fostului șef SRI, Florian Coldea.

Deputata a declarat, la intrarea la DNA, că își va menține denunțul făcut.

–––

Deputata Elena Udrea este citată miercuri, la ora 9.30, șa Direcția Națională Anticorupție pentru a oferi lămuriri suplimentare privind denunţul pe care l-a făcut pe 30 ianuarie împotriva şefului SRI Florian Coldea, a anunţat avocatul ei Marius Striblea, informează Mediafax.

Anunţul a fost făcut după ieşirea Elenei Udrea din arest.

Citește și: VIDEO. ÎCCJ a decis eliberarea Elenei Udrea din arestul Poliţiei

Elena Udrea a declarat, la rândul său, la ieşirea din Arestul Poliţiei Capitalei, că nu ar vrea să spună nimic în acest moment şi că probabil va merge miercuri în Parlament, unde Comisia juridică a Camerei discută o nouă cerere de arestare pe numele ei.

Udrea anunţa, în 30 ianuarie, că a depus la DNA un denunţ împotriva directorului interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa. Udrea preciza că în denunţ este amintit şi procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.

Citește și: GALERIE FOTO. Pe cine acuză Elena Udrea în denunţul depus la DNA

Udrea declara atunci, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie".

Citește și: DNA nu anchetează faptele sesizate de Udrea în cazul șefului interimar al SRI

În acelaşi interviu, Elena Udrea afirma că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea.

Udrea mai spunea că Sebastian Ghiţă i-a spus că Florian Coldea că o urăşte. "La o cafea cu domnul Sebastian Ghiţă, undeva în vara trecută, vă spun şi unde – la cafeneaua Sofa de pe Barbu Văcărescu, domnul Sebastian Ghiţă, un apropiat al SRI-ului şi o persoană care se vede des cu domnul Florian Coldea, mi-a spus că domnul Coldea mă urăşte. Am întrebat de ce şi mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public, dar bineînteles nu am citat, la vremea aceea: pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informaţii la preşedinte", susţinea Udrea.

Ulterior, în 3 februarie, Elena Udrea spunea, după ce a fost la Secţia 2 Poliţie, că a cerut o întâlnire cu cei de la SRI şi că este dispusă să meargă în orice moment la DNA pentru a da o declaraţie.

"Merg, nu e nicio problemă. Faptul că de patru ani nu m-a chemat nimeni să dau o declaraţie şi la două zile după ce am făcut afirmaţiile la adresa domnului Coldea se trece la percheziţii. După patru ani să faci percheziţii, se trece la acuzarea mea pentru că aş fi avut beneficii electorale prin faptul că am încercat să promovez România la această gală (Gala Bute, n.r.), mie îmi arată că este o legătură clară între declaraţiile mele şi ceea ce s-a întâmplat luni (2 februarie, n.r.). Mă şi gândeam ieri, marţi dimineaţă ce dosar mai urmează? Eu aş fi dosarul", declara Udrea.

Procurorii anticorupţie nu au început urmărirea penală în cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, întrucât fostul ministru nu a respectat procedura privind denunţul pe care l-a formulat, arăta DNA într-un răspuns transmis MEDIAFAX.

În răspunsul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) transmis la solicitarea MEDIAFAX se arăta că ElenaUdrea a fost chemată de procurori în 5 şi 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denunţul pe care doreşte să îl facă, însă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu s-a prezentat.

"În denunţul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele în sensul art. 290 Cod procedură penală raportat la art. 289 Cod procedură penală. În acest context, conform normelor de procedură penală, doamna Udrea Elena a fost citată să-şi precizeze denunţul formulat, pentru data de joi – 5 februarie, respectiv pentru data de vineri – 6 februarie, dar nu s-a prezentat", potrivit DNA.

Articolul 289 din Codul de procedură penală se referă la "plângere" şi prevede că aceasta trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute. Conform aceluiaşi articol, plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

Articolul 290 din Codul procedură penală se referă la "denunţ", care este definit ca "încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni". Denunţul se poate face numai personal.

În acest context, procurorii anticorupţie arată că, până în acest moment, nu a fost începută urmărirea penală cu privire la fapte, deoarece nu au fost îndeplinite cerinţele articolului 305 din Codul de procedură penală, care stabileşte modul de începere a urmăririi penale.

Potrivit articolului 305, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă "când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1)", printre care lipsa plângerii prealabile sau a sesizării organului competent, inexistenţa faptei sau lipsa probelor referitoare la săvârşirea unei infracţiuni de către o persoană.

Elena Udrea va fi cercetată în arest la domiciliu a decis, definitiv, marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatei la arestarea preventivă dispusă în 11 februarie în dosarul "Microsoft".

Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală.

Instanţa îi atrage atenţia că în caz de încălcare a oricăreia dintre aceste obligaţii, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă.

Arestul la domiciliu a fost dispus pentru perioada 17 februarie – 17 martie inclusiv, pentru fapta de trafic de influenţă, în legătură cu denunţul lui Dinu Pescariu.

Fostul ministru Elena Udrea a fost în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft".

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va discuta, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udreapentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute".

Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul Microsoft, cât şi în dosarul Gala Bute.

Cele mai citite

Cadouri care spun „te iubesc” fără cuvinte: idei creative și personalizate

Cadourile au un mod special de a spune lucruri pe care uneori cuvintele nu le pot exprima. De multe ori, un dar bine ales poate...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

ROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din 3 septembrie

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019, precum și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă