-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialUDMR, somata sa plece din casa lui Ioan Lupas

UDMR, somata sa plece din casa lui Ioan Lupas

»  Nepoata lui Ioan Lupas si Iuliu Maniu se lupta de doi ani sa obtina restituirea casei parintesti, folosita drept sediu de catre UDMR Cluj.

» In casa cu pricina si-a facut birou parlamentar deputatul de Africa, Jozsef Koto, ales cu doar 34 de voturi.

Familia renumitului istoric Ioan Lupas, unul dintre fruntasii intelectualitatii din Clujul interbelic, se lupta de doi ani sa obtina restituirea casei in care a trait ilustrul savant. Nepoata lui Ioan Lupas si a lui Iuliu Maniu, Ana Lupas, a obtinut o hotarare definitiva, irevocabila si executorie prin care imobilul este retrocedat urmasilor lui Ioan Lupas inca din anul 2006. Cu toate ca decizia a fost emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie si impotriva ei nu mai exista cale de atac, femeia nu a reusit sa obtina posesia asupra casei. Executorul judecatoresc Marius Stolneanu i-a cerut sa obtina o ordonanta presidentiala ca sa o puna in posesie pe Ana Lupas, si asta desi decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este investita cu titlu executoriu!

Reprezentantii UDMR Cluj spun ca se vor muta de indata ce va fi gata noul sediu al organizatiei judetene, din cladirea fostului local "Fetitele vieneze". Insa aceasta promisiune dateaza de doi ani, iar de atunci, UDMR Cluj nu a mutat nici un scaun din casa Lupas in noul sediu. Mai mult, desi nu are acordul proprietarilor de drept, controversatul deputat Jozsef Koto si-a amenajat aici un birou parlamentar. si asta desi Koto, deputatul ales cu doar 34 de voturi si cu mila calculatorului care a facut redistribuirea mandatelor parlamentare, a primit mandatul pentru circumscriptia Africa – Orientul Mijlociu. Jozsef Koto nu si-a deschis birou parlamentar nici la Johannesburg, nici la Ierusalim, ci in Cluj.

Deputatul PD-L Mircia Giurgiu a declarat ca va sesiza conducerea Camerei Deputatilor, deoarecen Jozsef Koto primeste importante fonduri publice pentru functionarea cabinetului sau parlamentar. Ana Lupas spune ca este dezamagita de faptul ca, desi UDMR pozeaza in campion al luptei pentru restituirea proprietatilor, refuza sa elibereze casa bunicului sau.

Nu este pentru prima data cand liderii UDMR dau dovada de ipocrizie in chestiuni imobiliare. Prezidiul executiv al UDMR a fost amenajat intr-un sediu de pe strada Republicii care a fost ridicat cu fondurile guvernamentale alocate Fundatiei Communitas. Aceasta distribuie banii publici alocati proiectelor culturale ale maghiarilor ardeleni. Fundatia a fost condusa pana in anul 2004 de catre presedintele UDMR, Marko Bela. Afacerile Fundatiei Communitas sunt investigate in prezent de catre procurorii DNA Cluj.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă