Exit-poll-urile arată că UDMR este marele câștigător al alegerilor din Transilvania. Scorul de 6,8 la sută din voturi indicat de sondajul IRES arată că UDMR va avea o reprezentare parlamentară sensibil mai bună decât cea obținută în anul 2012. Acest scor poate duce UDMR la guvernare și, de asemenea, consolidează rolul formațiunii politice a maghiarilor de curea de transmisie între Guvernele de la București și de la Budapesta.
În campania electorală, liderii UDMR au avut grijă să evite să atace PSD sau PNL, iar ultimele luni au adus o apropiere foarte strânsă de Guvernul de la Budapesta. Relația cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost resetată după o perioadă în care tensiunile dintre maghiarii ardeleni și cei din Budapesta erau foarte mari. Reîncălzirea relațiilor este și consecința încheierii unei alianțe între UDMR și PCM.
Președintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat, imediat după încheierea urnelor, că ”noi avem astăzi un rezultat bun, peste 6 la sută. Vom avea o reprezentare puternică, o reprezentare proporțională și trebuie să mulțumim alegătorilor noștri, tuturor celor care s-au dus la vot. Eu sunt convins că această prezență ne dă nu numai o legitimitate mare, dar și o putere de muncă și o putere de convingere în fiecare zi, în fiecare moment când vom merge în Parlament și vom lupta pentru o România mai bună, o Transilvania mai puternică, pentru drepturi și pentru minoritatea maghiară”.