Preşedintele rus Dmitri Medvedev are pe agenda vizitei sale de două zile pe care o începe luni la Kiev şi dosarul transnistrean. Analistul ucrainean Vitali Kulik apreciază că declaraţia comună pe care o vor semna în finalul convorbirilor pe această temă preşedinţii rus şi ucrainean Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici, se va pronunţa pentru atenuarea regimului de sancţiuni împotriva Transnistriei în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de comerţ extern, relatează Novâi Reghion, citat de Agerpres.
În urma acestei vizite, Ucraina şi-ar putea deschide graniţa pentru mărfurile transnistrene, ridicând embargoul economic instituit în 2006 de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, la solicitarea Chişinăului, a sugerat, un oficial din cadrul executivului de la Kiev, citat de portalul Life News.
Kulik spune că este de aşteptat ca, după venirea la putere a forţelor proruse la Kiev, poziţiile Ucrainei şi Rusiei cu privire la Transnistria să se apropie din ce în ce mai mult.
„Este posibil ca, în timpul întrevederii, liderii rus şi ucrainean să adopte un document care să includă unele abordări cu privire la reglementarea transnistreană. Cel mai probabil, se va sublinia necesitatea reluării negocierilor în formatul cinci plus doi , precum şi crearea unui climat de încredere între Chişinău şi Tiraspol”, a spus Kulik, în condiţiile în care parte ucraineană a recunoscut că urmează să fie semnată o declaraţie comună Medvedev-Ianukovici privind Transnistria.
„În plus, se aşteaptă o mai bună coordonare a eforturilor la nivelul reprezentanţilor speciali ai Ucrainei şi Rusiei în problema rezolvării diferendului transnistrean, punerea în aplicare a unor proiecte comune în această privinţă”, anticipează el, fără să excludă ca părţile să se pronunţe pentru un regim mai indulgent faţă de activităţile de comerţ extern ale Transnistriei şi pentru un regim mai transparent de înregistrare a agenţilor economici din stânga Nistrului în Republica Moldova. Kulik consideră că autorităţile de la Chişinău vor fi obligate să aplice angajamentele legate de asigurarea activităţii agenţilor economici transnistreni.
Nu este un secret că aceste restricţii afectează Ucraina, spune Kulik, adăugând că blocarea schimburilor comerciale între Ucraina şi republica nerecunoscută transnistreană, care se ridică la 270 milioane de dolari, a lovit în special portul din Odesa, unul din stâlpii economiei ucrainene, deoarece multe dintre mărfurile transnistrene erau exportate în străinătate prin acest port ucrainean.
Transnistria exportă anual în Ucraina produse în valoare de 12 milioane de dolari şi importă în special produse alimentare în valoare de 300 de milioane de dolari. Volumul de produse importat de Transnistria numai din regiunile Vinniţa, Odesa şi Nikolaev se ridică la 270 milioane de dolari pe an, constituind 70% din importurile pe ansamblu ale regiunii transnistrene.