27 C
Bucharest
Thursday, 1 June 2023
HomeSpecialUcraina îşi va construi nave militare compatibile cu navele româneşti

Ucraina îşi va construi nave militare compatibile cu navele româneşti

Ucraina are nevoie să-şi construiască vase militare în propriile şantiere navale, dar acestea vor fi compatibile cu navele militare ale României şi ale celorlalte ţări NATO.

Intenţiile Ucrainei au fost prezentate de preşedintele Petro Poroshenko cu prilejul recentei sale vizite la Odessa – principalul port  ucrainean la Marea Neagră.

“Preşedintele a spus, în timp ce se afla la Odessa, că flota noastră trebuie să fie modernă şi compatibilă cu navele de luptă ale NATO. O prioritate va fi construirea de nave noi  în Ucraina”, a anunţat purtătorul de cuvant al liderului de la Kiev, Svyatoslav Tsegolko, pe contul său de Twitter.

Ucraina este stat partener cu NATO şi vrea să intre în Alianţa Atlantică

Faţă de Ucraina, cele mai apropiate porturi NATO de la Marea Neagră sunt cele româneşti. De asemenea, navele militare româneşti sunt permanent prezente în Marea Neagra, alături de navele celorlalte ţări NATO riverane – Bulgaria şi Turcia.

În plus, în Marea Neagra intră periodic vasele altor ţări NATO, mai ales americane, pentru a efectua exerciţii comune. Aceste exerciţii s-au intensificat în ultimele luni, pentru a contracara creşterea influenţei ruseşti în Marea Neagra, după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea.

Pentru a participa la exerciţii şi la misiuni de  luptă ale NATO, vasele militare din statele partenere (cum este cazul Ucrainei) trebuie să fie compatibile cu navele NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca: Prin actul normativ adoptat de Guvern reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că prin ordonanţa de urgenţă adoptată joi se acoperă solicitările publice ale cadrelor didactice, creşterile salariale reprezentând măsura cu...

Studiu: Stilul de condus influențează consumul unei mașini

Odată cu apariția biocombustibililor în stațiile de carburanți din România, începând cu1 iunie, este posibil ca oamenii să cheltuiască mai mult pe combustibil. Acest...

Cod galben de inundații pe râuri din 14 județe

Hidrologii au instituit un Cod galben de viituri, valabil joi până la miezul nopţii pe râuri din 14 judeţe. Experții de la Institutul Naţional de...
Ultima oră
Pe aceeași temă