Ministrul ucrainean al transportului şi comunicaţiilor, Kostiantin Iefimenko, i-a transmis ambasadorului român la Kiev, Traian Laurenţiu Hristea, o cerere de clarificări privind poziţia României faţă de Convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre, relatează Ukrinform, citat de NewsIn. România este singura ţară din proces care nu este dispusă încă să semneze convenţia.
Ucraina, alături de majoritatea ţărilor din regiunea Dunării care sunt membre al Comisiei Dunării, susţine consolidarea cooperării în domeniul transportului pe căile navigabile interne şi liberalizarea pieţelor serviciilor de transport prin modernizarea cadrului legal de navigare pe Dunăre, potrivit ministrului.
De asemenea, el a subliniat că Ucraina intenţionează să investească resurse semnificative în dezvoltarea regiunii Dunării, iar canalul de mare adâncime Bîstroe este prioritatea în acest dosar.
Iefimenko i-a dat asigurări diplomatului român că Ministerul ucrainean al Transportului a admis toate obligaţiile internaţionale asumate în legătură cu acest proiect şi va depune suficiente eforturi în viitor pentru ca dezvoltarea canalului Bîstroe să fie atât în beneficiul Ucrainei, cât şi în cel al societăţii europene.
În cursul reuniunii cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, premierul ucrainean Mikola Azarov şi-a exprimat îngrijorarea faţă de conflictul apărut în legătură cu decizia României de a extinde Delta Dunării.
„Suntem îngrijoraţi în legătură cu poziţia României, care desfăşoară unilateral operaţiuni de extindere a Dunării, pentru a redirecţiona transportul de mărfuri către porturile sale. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că astfel de chestiuni ar trebui rezolvate numai prin negocieri bilaterale şi, dacă va fi necesar, prin participarea conducerii Comisiei Europene”, a spus Azarov.
În replică, Hahn a subliniat că au început deja discuţiile privind această chestiune cu MAE ucrainean, pentru a găsi o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi, ucrainean şi română.