-1.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialTVR, o groapă fără fund. 700 milioane de lei datorie

TVR, o groapă fără fund. 700 milioane de lei datorie

Societatea Română de Televiziune are restanțe de 700 milioane de lei, dintre care 440 milioane la bugetul de stat, au anunțat oficialii TVR într-o conferință de presă. Datoria formată din nouă cifre a fost atinsă în ciuda restructurărilor prin care instituția-mamut a trecut la începutul anului 2013, când 627 de angajați au fost concediați de fostul șef al TVR, Claudiu Săftoiu. Cu un an în urmă, posturile TVR Info și TVR Cultural își suspendau emisia, din lipsă de fonduri.

Aceste măsuri nu au încetinit picajul financiar, iar valoarea datoriilor Televiziunii la finalul anului 2014 este de 700 milioane de lei, dintre care 440 la bugetul de stat. Oficialii Televiziunii de stat dau vina pe “măsuri greșite luate de mai multe guverne”, susținând că nu ar fi vorba de management defectuos.

„În 2014 am plătit toate datoriile curente. Marea problemă sunt datoriile istorice şi tot timpul se adaugă penalităţi pe care nu le mai putem susţine”, a spus președintele-director general al TVR, Stelian Tănase. Potrivit acestuia, datoriile istorice au crescut vertiginos începând cu 2005, când s-a introdus TVA la achiziția de licențe și programe.

TVR caută salvarea la Guvern și președinte

Conducerea TVR cere ștergerea datoriilor către bugetul de stat, argumentând că este o problemă la nivelul clasei politice și făcând trimitere la “misiunea publică și utilitatea Televiziunii publice”.

„TVR suferă de o subfinanţare cro-nică, ca şi spitalele, ca şi şcolile din -România. Au acelaşi destin”, a spus Tănase. O altă soluție ar fi indexarea taxei TV cu 50 de bani, de la 4 lei la 4,5 lei, lucru pe care conducerea TVR spune că Guvernul l-a promis în urmă cu trei ani. „Guvernul nu şi-a îndeplinit această obligaţie”, a spus Tănase, care a precizat că a transmis o scrisoare și președintelui Klaus Iohannis, în care i-a cerut să intervină pentru a salva Televiziunea publică.

Protestele nu s-au văzut la știrile TVR

În afară de datoriile la stat, TVR are datorii imense și la entități private, care îi pun în pericol transmisiunile. De exemplu, Televiziunea publică trebuie să plătească peste 15 milioane de euro către European Broadcasting Union, motiv pentru care negocierile pentru difuzarea Campionatului European de fotbal din 2016 au fost un eșec. Reprezentanții TVR susțin că ar mai fi șanse pentru transmisia a 23 de meciuri (inclusiv toate cele jucate de România) din cele 51, dar că acestea sunt “mici”. În schimb, Telekom a anunțat săptămâna trecută că Dolce Sport este singura televiziune din România care va transmite toate cele 51 de partide.

Blocajul în care se află TVR ar putea afecta și transmisia concursului muzical Eurovision, despre care oficialii televiziunii spun că este “în pericol”. Televiziunea Română a fost constant acuzată de politizare și, uneori, de proasta calitate a programelor. Un răsunător exemplu a fost slaba reflectare a protestelor anti-Guvern din noiembrie 2014, când TVR a ales să nu transmită la jurnalul de seară știrea despre mulțimile adunate în mai multe orașe din țară din cauza organizării votului din diaspora. Un scandal mai recent a fost acela declanșat de o emisiune a TVR2 dedicată cântărețului de manele Florin Salam, în care acesta a fost prezentat drept “un artist complex (…) cu un suflet sensibil”.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă