Romanii plecati in strainatate vor putea vota prin corespondenta, insa ei nu-si vor putea exprima optiunile pentru alegerile locale si pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.
Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) a finalizat proiectul legii votului prin corespondenta, considerat solutia pentru facilitarea exprimarii votului de catre romanii din strainatate. Acest proiect are insa importante lacune: el prevede ca cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sa poata vota numai pentru alegerile parlamentare, pentru europarlamentare si pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, excluzandu-se astfel posibilitatea de a vota pentru alegerile locale sau pentru cel de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. Explicatia pe care ne-a dat-o Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Prodemocratia (APD), a fost ca "nu este suficient timp intre primul si cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale pentru centralizarea tuturor voturilor pentru ca in ziua in care in tara se organizeaza turul doi plicurile cu voturile prin corespondenta trebuie sa fie deja aici." Cu toate acestea, Cristian Pirvulescu ne-a spus ca este "absurda o astfel de prevedere, nu poti sa-i dai unui om doar jumatate din dreptul la vot". si reprezentantii partidelor politice, indiferent de culoarea politica, au fost de aceeasi parere – ori se da posibilitatea de a vota pentru toate tipurile de alegeri, ori nu se mai da deloc acest drept. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, considera ca "dreptul de vot se exercita in toate momentele electorale, iar selectarea si limitarea acestuia reprezinta o incalcare a Constitutiei". Nici deputatul PD Daniel Buda nu este de acord cu aceasta prevedere din proiectul de lege si ne-a spus ca "nu putem rapi romanilor din strainatate dreptul de a vota". In schimb, Daniel Buda a amintit ca si PD are un proiect similar si ca "sigur ministrul Cioroianu a observat acest lucru", dar "este bine ca a dublat actiunea PD". Deputatul PLD Nicolae Vlad Popa crede ca este "o discriminare" aceasta masura si ca prin ea "MAE se spala pe maini fata de capacitatea de a gestiona alegerile in strainatate", iar senatorul UDMR Peter Eckstein socoteste ca ar trebui sa existe posibilitatea de a vota in ambele tururi de scrutin pentru alegerile prezidentiale.
Implementare
Desi considera ca introducerea acestui tip de vot este o masura binevenita, politicienii cred ca el nu va fi foarte curand implementat pentru ca ridica foarte multe probleme din punctul de vedere al sistemului de software necesar, iar informarea romanilor din strainatate ar necesita timp. Cu toate acestea, ei spera ca la alegerile locale de anul viitor sa se poata vota si prin corespondenta.
Consultari
» Iluzie
Presedintele APD ne-a spus ca, desi ar fi fost normal sa existe consultari atat cu experti, cat si cu societatea civila si cu partidele politice, "MAE nu s-a consultat cu nimeni, a luat aceasta decizie singur si nu stiu pe ce studii s-a bazat". In plus, Cristian Pirvulescu ne-a explicat ca, desi APD a propus de mai multe ori acest mod de votare, el nu a obtinut sustinerea partidelor parlamentare.