» Comisia de Urbanism din Cluj-Napoca a aprobat ieri trei proiecte imobiliare de 1,5 miliarde de euro
» Proiectele anunta mai multe cladiri turn de zeci de etaje, pozitionate in diferite zone ale orasului
» O parte din centrul Clujului va fi regandita ca zona de concentratie financiar-bancara si IT
Comisia de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca a aprobat, ieri, trei proiecte imobiliare ce vor schimba fata Clujului. Investitiile, in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, se refera la doua turnuri de 35 de etaje in cartierul Zorilor, o zona financiar-bancara, un bloc-turn in spatele Pietei Mihai Viteazu si un alt turn pe Calea Floresti.
Cel mai important dintre cele trei proiecte, contestat de unii arhitecti, consta in modificarea regimului de inaltime in spatele Pietei Mihai Viteazu, unde omul de afaceri Iosif Pop, presedintele Imo Finance, a gandit un viitor centru financiar-bancar cu cladiri inalte si spatii pentru servicii IT sau specializate in tranzactii.
Proiectul de Urbanism Zonal include aproximativ 8 hectare, din care compania condusa de Pop detine 1200 de metri patrati, pe care va fi ridicat un bloc turn. Potrivit primarului Emil Boc, cele trei investitii vor crea Clujului un renume nou in Europa.
blocuri turn si "down-town", asa arata Clujul viitorului, dupa ce Comisia de Urbanism a aprobat ieri trei proiecte imobiliare in valoare totala de 1,5 miliarde de euro. Chiar daca unul din proiecte anunta disparitia temporara a celui mai mare club din Transilvania, Obsesion, in final, realizarea celor trei obiective se anunta a fi definitorie pentru noua imagine pe care Clujul o va avea in Europa.
Primul proiect, apartinand Sigma Center Development, presupune constructia a doua turnuri de 35 de etaje fiecare, care vor avea 120.000 de metri patrati suprafata construita si vor include spatii pentru comert, galerii, birouri, un hotel de cinci stele si apartamente de lux.
Al doilea proiect este promovat de SC IMO INVEST SRL, unde presedinte este omul de afaceri clujean Iosif Pop, si prevede construirea unui centru financiar bancar, amplasat in Piata Mihai Viteazu. Intregul Plan Urbanistic Zonal a fost refacut pentru zona respectiva. Iosif Pop sustine ca investitia are potentialul de a deveni un "down-town" pentru viitoarea Zona Metropolitana a Clujului si va fi o "invitatie" pentru investitori. Cu toate acestea, arhitectul Vasile Mitrea, membru al Comisiei Nationale a Monumentelor, sustine ca aria cuprinsa in investitia lui Pop este in zona de protectie a zonei istorice din Cluj si ca proiectul ar fi avut nevoie de o derogare de la Comisia de Monumente. In replica, Pop a declarat ieri ca proiectul IMO INVEST este in afara zonei de protectie si ca, oricum, zona avea nevoie sa fie re-gandita urbanistic.
Dintre cele trei proiecte mentionate, doua dintre ele, cel al IMO si cel al Sigma au nevoie de avizul Autoritatii Aeronautice Civile din Romania. Potrivit primarului Emil Boc, tot aceste proiecte sunt cele care vor schimba fata Clujului, fiind mulate pe strategia de dezvoltare a municipiului.
Turnuri
Cel de-al treilea proiect imobiliar se refera la o cladire de 25 de etaje, amplasata pe Calea Floresti (intrarea dinspre Oradea in Cluj-Napoca), investitie a companiei Imperial Development, cifrata la 17 milioane de euro. Proiectul include spatii comerciale, birouri, apartamente si un hotel, iar cladirea se va intinde pe o suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati.