19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTurnul de control a urmărit prăbuşirea avionului MIG de la Cluj

Turnul de control a urmărit prăbuşirea avionului MIG de la Cluj

Zborul avionului MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit, luni, lângă comuna Călăraşi, judeţul Cluj, a durat doar opt minute, iar turnul de control a văzut impactul aparatului cu solul, potrivit ultimelor date furnizate agenţiei Mediafax de către procurorii militari care anchetează accidentul aviatic.

Procurorul militar Liviu Lascu de la Parchetul Militar Cluj a declarat, marţi seară, că luni condiţiile meteorologice au fost foarte bune în zona aerodromului, cerul fiind senin.

“Zborul aparatului MiG 21 LanceR a durat, luni, opt minute, de la ora 13.06, momentul decolării, până la ora 13.14, momentul impactului. Condiţiile meteo erau foarte bune, temperatura a fost de 13 grade, cerul senin, iar vizibilitatea la sol de opt kilometri. Impactul avionului cu solul a fost văzut din turnul de control”, a spus locotenent colonel Liviu Lascu.

Acesta a precizat că avionul s-a aflat aproape tot timpul în raza de vizibilitate a turnului de control, fiind pierdut la un moment dat din vedere din cauza soarelui şi reperat doar când a venit pe traiectoria descendentă şi s-a izbit de sol.

Potrivit lui Lascu, cei doi piloţi aveau în ziua de luni un program de zbor între orele 9.00 şi 17.00

Avionul MiG 21 LanceR s-a prăbuşit, luni, în apropiere de Câmpia Turzii, cei doi militari aflaţi la bord, căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, pierzându-şi viaţa. Cei doi piloţi aveau o experienţă de circa 1.000 de ore de zbor.

Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Acesta era căsătorit şi avea un copil.

Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.

Ambii piloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate şi au participat la numeroase exerciţii internaţionale, potrivit MApN.

Totodată, MApN preciza că, din ordinul ministrului, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă.

Potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Cauzele producerii accidentului aviatic sunt investigate atât de o comisie tehnică a Ministerului Apărării Naţionale, cât şi de Parchetul Militar Cluj.

Surse din cadrul Flotilei 71 Aeriene Câmpia Turzii au declarat, marţi, că ceremonia înmormântării căpitanului-comandor Sorin Avram va avea loc, miercuri, de la ora 14.00, la Târgu Mureş, iar cea a căpitanului-comandor Laurenţiu Chiriţă va avea loc joi, tot de la ora 14.00, la Câmpia Turzii.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă