14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurneul Campioanelor: Avancronică HALEP - ȘARAPOVA, cel mai așteptat meci de la...

Turneul Campioanelor: Avancronică HALEP – ȘARAPOVA, cel mai așteptat meci de la Singapore. Revanșă ca în 2014?

Simona Halep, principala favorită și Maria Șarapova, cap de serie numărul 3 dispută, marți, de la ora 13.30, cel mai așteptat meci al Turneului Campioanelor, de la Singapore. Românca a reușit performanțe impresionante, anul trecut, la această competiție, iar meciul cu rusoaica îi poate aduce o nouă bornă a carierei.

Simona Halep are șansa unei revanșe importante în meciul cu Șarapova, după ce românca nu a reușit să câștige până acum niciuna dintre cele cinci partide directe cu aceasta. Anul trecut, tot la Singapore, românca a reușit să spargă gheața în fața Serenei Williams (1 WTA). Halep, pe atunci numărul 4 mondial, îi administra americancei cea mai usturătoare înfrângere din carieră, scor 6-0, 6-2.

Premise pentru a se repeta situația există, cu toate că anul acesta lucrurile stau ceva mai diferit. Dacă anul trecut statutul Simonei era unul asemănător cu cel pe care îl are Muguruza la acest turneu, unul de jucătoare surpriză, cu ambiții înalte dar fără experiență, de această dată românca este cap de serie numărul 1 și nu mai poate surprinde prea multe jucătoare din circuit.

Urmărește aici LIVE TEXT Simona Halep – Maria Șarapova: marți, la Turneul Campioanelor Singapore 2015

Victorie cuvenită, nu una surprinzătoare

Pornind de la aceste date, așteptările de la meciul de marți ar trebui să fie pentru o victorie a româncei, pe de o parte una formidabilă (în special pentru fani), dar pe de altă parte una care nu ar face decât să arăte o realitate de la vârful tenisului mondial. Simona Halep, una dintre tenismanele de top care primesc cele mai multe critici în țările pentru care joacă, a avut un 2015 cu performanțe importante. În ciuda problemelor cauzate de accidentări, de altfel lucruri obișnuite chiar și pentru Maria Șarapova, românca a reușit să domine categoric circuitul chiar pe suprafața de joc folosită și la Singapore, hard-ul. Ea are 41 de victorii şi doar 8 înfrângeri pe această suprafață, dar și trei titluri și alte două finale. Șarapova nu prinde podiumul într-un astfel de top.

Debutul la Singapore a fost unul foarte bun pentru româncă, deși în setul al doilea al meciului cu Pennetta a reapărut scăderea de ritm care în 2015 i-a cauzat multe înfrângeri surprinzătoare, mai ales pe zgură. De altfel aceasta ar putea fi cheia meciului cu Șarapova, menținerea unui ritm ridicat pentru cât mai mult timp. 

Citește și Turneul Campioanelor: Halep – Pennetta 6-0, 6-3

Șarapova va miza totul pe motivație

La precedentele dueluri cu rusoaica românca a făcut meciuri foarte bune și numai “încăpăţânarea” Şarapovei de a nu pierde în faţa unei rivale a făcut ca Halep să cedeze. Nivelul Mariei Șarapova a scăzut considerabil în a doua parte a sezonului, motiv pentru care rusoaica a jucat un singur meci între Wimbledon și Singapore. Acest lucru însă nu a împiedicat-o să înregistreze o nouă victorie pentru palmares.

În ciuda unui joc lipsit de consistență, cu multe erori neforțate și cu un serviciu problematic, Șarapova a obținut o victorie, care a surprins-o până și pe ea, împotriva polonezei Agnieszka Radwanska, în prima etapă de la Singapore. Marea greșeală a Radwanskăi a fost că a intrat în jocul cu ruperi de ritm al rusoaicei.

Șarapova a arătat din nou, în primul meci de la Singapore, cum poate câștiga o partidă în care tenisul său nu s-a aflat la nici 50% din potențial. Întârzierile exasperante pe serviciu, fragmentarea jocului și mai ales un anumit mod pragmatic de a trata momentele decisive, au făcut ca Șarapova să o învingă pe poloneză, iar acest lucru ar trebui ca măcar de această dată să o pună în gardă pe Simona.

Citește și Maria Șarapova, victorie cu poloneza Agnieszka Radwanska, după un meci dramatic

Șarapova, învinsă cu armele Șarapovei

Șarapova nu va avea o strategie clară împotriva româncei, deoarece Halep este una dintre puținele jucătoare care tind să fie complete. Împotriva româncei fie dai totul, fie pierzi, după cum s-a putut observa în majoritatea cazurilor. În aceste condiții rusoaica va încerca probabil să dea totul și își va ajusta jocul din mers, în funcție de vulnerabilitățile pe care i le va dezvălui românca.

Dincolo de ceea ce funcționează la Halep și nu merge la Șarapova, sau invers, duelul va fi cel mai probabil unul al nervilor. Astfel nu va fi suficient ca românca să aibă un serviciu bun sau un rever de zile mari, așa cum a făcut și cu Pennetta. De asemenea nu va fi suficient să o forțeze, sau mai bine zis să o lase pe Șarapova să trimită mingi în fileu din poziții bune.

Șarapova poate fi învinsă mai ușor de către o jucătoare care știe să-și mascheze strategia, ceea ce gândește, trăirile. Halep trebuie să învețe să joace și poker în timp ce ține racheta în mâini. Simona Halep va avea șanse mari să o învingă pe Șarapova, mai ales dacă din punct de vedere emoțional totul va fi perfect. De altfel Halep spunea încă de săptămâna trecută că are un sentiment bun legat de această partidă.

Cel de-al șaselea duel cu Șarapova i-ar putea aduce Simonei Halep calificarea în semifinale, mai ales dacă se va impune în două seturi. Partida va fi urmată de cel de-al doilea meci de simplu al zilei, dintre Agnieszka Radwanska și Flavia Pennetta, pierzătoarele primei etape.

Citește TOTUL despre Turneul Campioanelor Singapore 2015

Statistici:

Halep – Șarapova (0-5 total/0-3 pe hard): Cincinnati 2014 (Î – 3-6, 6-4, 6-4), Roland Garros 2014 (Î – 6-4, 6-7(5), 6-4), Madrid 2014 (Î – 1-6, 6-2, 6-3), Beijing 2012 (Î – 7-5, 7-5), Indian Wells 2012 (Π– 6-3, 6-4).

Simona Halep (favorita numărul 1/loc 2 WTA, 24 ani, România)
2015 Titluri: 3 (Shenzhen, Dubai, Indian Wells)
2015 Victorii-Înfrângeri: 48-15
2015 Cel mai bun Grand Slam: US Open (semifinalistă)
Turneul Campioanelor: a 2-a participare (bilanț victorii – 4-2, finalistă 2014)

Maria Șarapova (3/3, 28 ani, Rusia)
2015 Titluri: 2 (Brisbane, Roma)
2015 V-Î: 34-8
2015 Cel mai bun GS: Australian Open (finalistă)
Turneul Campioanelor: a 8-a ediție  (19-10, campioană 2004).

Citește și Simona Halep, lider după prima etapă. Clasamentul celor două grupe

 

 

 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă