27.7 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Turneu Asiatic pentru Donald Trump. Prima oprire, Japonia

Preşedintele American a ajuns în Japonia, sâmbătă seară târziu, vizita făcând parte din seria de 13 oficiale din cadrul acestui turneu în Asia, scrie CNN.

Donald Trump va vizita Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine. Este cel mai lung turneu în Asia, efectuat de către un preşedinte american în ultimii 25 de ani, transmite Mediafax.

Turneul vine într-o perioadă de tensiuni accentuate în privinţa programului nuclear şi de rachete balistice desfăşurat de către Coreea de Nord. Trump este aşteptat să facă front comun cu Japonia şi Coreea de Sud, presând în acelaşi timp China să adopte o poziţie mai fermă în raport cu regimul de la Phenian.

În data de 7 noiembrie, Trump va discuta în Coreea de Sud cu preşedintele Moon Jae-In şi se va adresa Adunării Naţionale a ţării. Moon Jae-In a declarat vineri că este necesară cooperarea militară cu Statele Unite şi Japonia pentru a contracara ameninţarea crescândă din partea Coreei de Nord, dar este sceptic în privinţa unei alianţe de apărare trilaterală.

China va fi următoarea destinaţie în cadrul itinerariului din Asia al preşedintelui SUA. Sunt programate mai multe evenimente, inclusiv întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Obiectivul principal al lui Donald Trump în privinţa Coreei de Nord este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de cooperarea nord-coreenilor cu China, care este responsabilă pentru 90% din comerţul exterior al Phenianului şi principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

Ultima dată când un preşedinte american a efectuat o astfel de călătorie maraton în Asia a fost când George H.W. Bush a vizitat regiunea la sfârşitul anului 1991.

Ultima oră
Pe aceeași temă