28.7 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023
AcasăSpecialTuriştii străini, atraşi de arta populară românească

Turiştii străini, atraşi de arta populară românească

Străinii care vizitează muzeele din judeţul Constanţa se întorc acasă cu suveniruri tradiţionale româneşti. La mare căutare sunt şi opincile.

Muzeul de Artă Populară din Constanţa vinde turiştilor, ce­lor străini în special, la magazinul din interiorul instituţiei, obiecte care promovează cultura tradiţională românească. Standurile sunt pline-ochi cu tot felul de produse de artă populară realizate de meşteri populari din ţară. Dintre cele mai cunoscute, amintim  farfuriile din ceramica de Horezu sau din Transilvania, care impresionează ochiul prin motive geometrice, vegetale sau avimorfe. Vizitatorii mai pot cumpăra de aici costume populare autentice, ouă încondeiate, obiecte decorative sau de uz casnic, măşti din Moldova, realizate din diferite tipuri de lână şi coarne, ţesături de tot felul, păpuşele cu port popular din diferite zone, trăistuţe, brâie, clop din Maramureş, icoane pe sticlă sau pe lemn cu motive preluate de la icoanele ţărăneşti. Preţurile obiectelor variază, în funcţie de materialul folosit, tehnica de lucru, dimensiune etc. De exemplu, un tâlv (instrument muzical făcut din tărtăcuţă, apoi pictat) costă 80 de lei, un fluier se poate cumpăra cu preţuri între 30 şi 50 de lei, iar o trăistuţă poate costa 39 de lei, dar şi 150 de lei, cele mai mari. Costumele populare din magazin sunt lucrate manual şi costă între 700 şi 800 de lei. O ie costă 400 de lei, iar o pereche de opinci din piele se vinde cu 180 de lei. Un brâu ajunge şi la 200 de lei, iar un bici din piele costă 230 de lei. 

Parteneriat cu agenţiile

Pentru a atrage turişti, conducerea muzeului a încheiat parteneriate cu cele mai reprezentative agenţii de turism. Când le prezintă străinilor obiectivele, turiştii sunt îndrumaţi spre acest loc, pentru a achiziţiona suveniruri. Parteneriatele sunt necesare pentru că, de multe ori, turiştii care sosesc în Constanţa stau doar câteva ore. Sunt mii de vizitatori anual din Europa şi din SUA, care vin aici la bordul vaselor de croazieră şi nu au alocată decât o după-amiază pentru vizitarea obiectivelor.

Se caută costume populare

„În general, turiştii străini sunt foarte încântaţi de icoane. În plus, ouă încondeiate cumpără toată lumea. Copiii sunt interesaţi mai mult de fluierici, nişte jucării din lut, de fluiere din paie şi de miniaturi. Şi costumele populare au mare căutare, chiar dacă sunt mai scumpe”, a precizat Alina Alboaei, ghid în cadrul Muzeului de Artă Populară Constanţa.

Costumele populare din magazin sunt lucrate manual şi costă între 700 şi 800 de lei. O ie costă 400 de lei, iar o pereche de opinci din piele se vinde cu 180 de lei.

Cele mai citite

Comisia Europeană a propus un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde EUR pentru 2024

Comisia Europeană pune pe primul loc asigurarea capicității blocului de a se ocupa de prioritățile sale, iar în acest sens, CE a propus un...

Cod portocaliu de averse torebțiale, pentru 13 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale, valabilă pe durata acestei zile în 13 judeţe, precum şi...

Comisia Europeană a propus un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde EUR pentru 2024

Comisia Europeană pune pe primul loc asigurarea capicității blocului de a se ocupa de prioritățile sale, iar în acest sens, CE a propus un...
Ultima oră
Pe aceeași temă