2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialTuristi rapiti la frontiera Mali-Niger

Turisti rapiti la frontiera Mali-Niger

Patru turisti europeni – doi elvetieni, un german (se pare ca este vorba de o femeie) si un britanic – au fost rapiti in zona frontaliera dintre Mali si Niger, la o luna dupa disparitia a doi diplomati canadieni in regiunea Niamey.

Guvernatorul regiunii Gao, din nordul statului Mali,  generalul Amadou Baba Toure, a declarat pentru AFP ca cei patru turisti au fost "rapiti in teritoriul niger, nu departe de teritoriul malian". Autoritatile din Niger nu au furnizat nici o informatie, iar faptele survenite in aceasta regiune frontaliera dintre cele doua state vest-africane sunt in general dificil de verificat. Zona este desertica si pe o raza de 50 km nu exista practic administratie, ceea ce favorizeaza traficul de tot felul.
Potrivit unei surse de securitare maliene, rapirea a avut loc nu departe de localitatea nigera Bani Bangu, la 60 km de frontiera cu Mali si la peste 200 km nord-vest de Niamey. Scenariul rapirii ar fi urmatorul: europenii, insotiti de angajati africani ai unei agentii nigeriene de turism, participasera la un festival al culturii nomade in Mali inainte de a se indrepta spre Niger.

 

Calatoreau cu trei vehicule cand au fost opriti de oameni inarmati in Niger. Primul sofer din convoi a reusit sa scape in pofida impuscaturilor asupra masinii, dar ceilalti doi au fost opriti si turistii – capturati. Dupa cateva ore de la anuntarea rapirii, o sursa a securitatii maliene a facut legatura cu "afacerea celor doi diplomati canadieni" ai ONU, disparuti in decembrie la 40 km de Niamey. Sursa a avansat existenta "unei militii niger provenind din tribul Bororo", care actioneaza la frontiera Mali-Niger.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă