1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialTurcia şi SUA creează o zonă demilitarizată în Siria

Turcia şi SUA creează o zonă demilitarizată în Siria

Turcia şi Statele Unite au stabilit să creeze o zonă demilitarizată între două oraşe siriene ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, informează Mediafax.

În acest sens, cele două tări au semnat un memorandum de înţelegere, iar planul creării zonei demilitarizate este diferit de operaţiunile coaliţiei internaţionale care bombardează poziţii teroriste din Irak şi Siria.

Citește și: Operațiune antiteroristă de amploare la Istanbul, după atacul armat

Avioane militare turce şi americane vor bombarda poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic situate în oraşele siriene Jarablus şi Marea. Terestru vor interveni forţele opoziţiei moderate siriene.

După eliminarea teroriştilor din această zonă situată la frontiera Siriei cu Turcia, vor fi construite tabere pentru cazarea refugiaţilor aflaţi acum pe teritoriul turc.

Memorandumul pentru lansarea operaţiunilor a fost semnat de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, şi de omologul său american, Barack Obama.

Turcia a lansat, pe 24 iulie, o operaţiune “antiteroristă”, atacând poziţii militare kurde din Irak şi militanţi ai reţelei sunnite Stat Islamic, în Siria. Turcia a iniţiat raidurile aeriene ca reacţie la atacul terorist din oraşul Suruc, soldat cu 32 de morţi şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Este prima dată în ultimii doi ani când armata turcă atacă poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea autonomiei în Turcia şi care este implicată, de circa un an, în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic.

Citește și: Turcia: Nou atac al rebelilor din PKK. Bilanțul victimelor

Aripa militară a PKK a revendicat recent uciderea a doi poliţişti turci care ar fi colaborat cu organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă