Turcia si-a chemat joi la consultari ambasadorul de la Washington in urma deciziei din ajun a comisiei pentru relatii externe a Camerei reprezentantilor de a recunoaste genocidul comis de Imperiul otoman impotriva armenilor, transmit Reuters si AP, preluate de Rompres.
''Nu ne retragem ambasadorul, care va ramane in Turcia circa o saptamana, 10 zile'', a precizat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe turc, Levent Bilman.
Votul de miercuri este considerat un prim pas al Congresului spre recunoasterea genocidului armenilor, in pofida avertismentelor lansate de Turcia si a ostilitatii presedintelui George W.Bush, preocupat de posibile represalii diplomatice turce.
''Adoptarea textului va afecta grav relatiile noastre cu un aliat cheie din cadrul NATO si in razboiul global impotriva terorismului'', a declarat miercuri Bush.
Guvernul turc a cerut joi Camerei Reprezentantilor sa nu aprobe un text ''iresponsabil'', care recunoaste ''genocidul'' armean si care ar putea dauna relatiilor bilaterale.
''Adoptarea acestei rezolutii care pune in pericol intr-o perioada extrem de sensibila un parteneriat strategic dezvoltat de-a lungul anilor si relatiile cu o tara aliata si prietena ar fi o atitudine iresponsabila'', a declarat guvernul de la Ankara intr-un comunicat.
''Este inacceptabil ca natiunea turca sa fie acuzata de o crima care nu a fost niciodata comisa in decursul istoriei sale'', se afirma in acelasi document.