3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialTurcia: daca doreste, Rusia se poate alatura proiectului Nabucco

Turcia: daca doreste, Rusia se poate alatura proiectului Nabucco

Turcia a castigat acces la stocurile europene de gaz gratie participarii la gazoductul Nabucco, care va fi construit astfel incat directia de transport sa poata fi inversata, de la vest la est — a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Reuter.

Agentia NewsIn mai precizeaza ca ministrul a spus ca Turcia a renuntat la cererea sa de a cumpara 15% din gazul care va trece prin Nabucco, dar va avea in schimb dreptul de a lua o parte dintr-un volum de 15 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce reprezinta jumatate din cantitatea de gaz proiectata sa treaca prin Nabucco. Yildiz nu a specificat totusi ce procentaj din acest volum de gaz va avea dreptul Turcia sa ia.

Conducta Nabucco – ce va conecta Turcia la un centru major de redistribuire de gaze naturale din Austria – va fi construita in asa fel, incat fluxul de gaz va putea fi inversat si in directia vest-est, iar in felul acesta Turcia va avea acces la stocurile europene de gaz, a explicat ministrul turc, sambata, in interviul acordat Reuters.

Un acord interguvernamental privind tranzitul va fi semnat luni, 13 iulie, la Ankara de catre arhitectii gazoductului Nabucco, proiect ce se bucura de sprijinul Uniunii Europene si al Statelor Unite si care are un rival in proiectul rus South Stream.

"Un articol din acordul interguvernamental spune ca celor sase tari partenere li se va da 50% din gaz, daca doresc. Este un articol important", a atras atentia ministrul turc. "Negociasem pentru 15% din gazul care tranziteaza, adica 4,5 miliarde de metri cubi. Acum vorbim despre gazul pe care il vom lua din 50%, nu 15%", a declarat ministrul.

Acordul interguvernamental, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari – Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria –  va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Acordul va fi semnat doar intre guvernele celor cinci tari de tranzit, dar la ceremonia de la Ankara vor participa si reprezentanti din Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan, Egipt, precum si presedintele CE, Jose Manuel Barroso si trimisul special al guvernului SUA in probleme de energie in Asia Centrala si Caucaz – Richard Morningstar.

Turcia a blocat pana recent acest acord interguvernamental, solicitand ca 15% din gazele transportate de Nabucco sa revina pietei interne turce. Turcia depinde in proportie de 65% de importurile de gaz din Rusia. Garantii privind securitatea aprovizionarii cu gaze urmau sa fie incluse in acord, insa fara procentajul vizat de turci.

In schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decat celelalte tari prin care va trece conducta. "Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (…) Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", declarase zilele trecute un diplomat turc pentru AFP.

Turcia inca incearca sa-si creasca importurile proprii de gaz din Azerbaidjan de la 6 miliarde la 14 miliarde de metri cubi, a mai declarat ministrul turc in interviul pentru Reuters.

Nabucco va ajuta Europa sa-si diversifice rutele de gaz natural si furnizorii, dar in acelasi timp va consolida securitatea energetica a Turciei, a spus Yildiz. Gazul din Nabucco va intra in Turcia prin trei puncte de granita, iar Yidliz spune ca nimic nu va impiedica si alte tari sa se alature proiectului.

Printre posibilii furnizori pentru proiectul de 7,9 miliarde de euro se numara Irakul, Egiptul, Iranul, Azerbaidjan, Turkmenistan, dar si Rusia. "In fazele ulterioare ale proiectului, Rusia se poate alatura proiectului, daca va considera ca este profitabil. Nu exista niciun obstacol pentru aceasta", a declarat ministrul turc al energiei.

Cele mai citite

Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările prevăzute pentru legea eroilor Revoluției

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

CSA Steaua, răpusă de Corvinul, chiar în Ghencea

Corvinul Hunedoara a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 1-0, în Ghencea, într-un meci din etapa a 15-a a Ligii a II-a...

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...
Ultima oră
Pe aceeași temă