Autoritățile de la Ankara au trimis Olandei două note diplomatice de protest, în urma incidentelor survenite între Turcia și Olanda în ultimele zile, a anunțat luni agenția turcă de presă Anadolu.
Una dintre note acuză autoritățile olandeze pentru incidentul înregistrat duminică, la Rotterdam. Primarul acestui oraș a anunţat că autoritățile olandeze au expulzat-o pe Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale și familie. Sosirea acesteia la Rotterdam a iscat o demonstrație în fața sediului consulatului Turciei din acest oraș.
Câteva sute de manifestanți de origine turcă au cerut să aibă o discuție cu Sayan Kaya, dar aceasta a fost împiedicată să li se adreseze, iar în final poliția călare a dispersat manifestanții.
Ministrul Sayan Kaya venise în Olanda cu un autoturism, împreună cu mai mulți membri ai familiei. Scopul vizitei era să prezinte cetățenilor turci din Olanda modificările prevăzute în Constituția Turciei, asupra cărora turcii din întreaga lume se vor pronunța în referendumul organizat pentru data de 16 aprilie. Prin aceste modificări, președintele Erdogan ar urma să primească puteri sporite.
Anterior, vineri, Olanda i-a interzis ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în Olanda, unde dorea să participe la evenimentul electoral din Rotterdam.
Cu câteva zile înainte, același ministru de Externe fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaționalii săi la Hamburg (Germania), iar ulterior și-a anulat prezența la un miting la Zurich (Elveția).
Ca primă reacție, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a criticat atât Germania cât și Olanda.
De asemenea, duminică seară, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a acuzat Guvernul Olandei de "fascism" și de "rasism anti-islamic" și a susținut că decizia autorităților din Rotterdam de a interzice ministrului Sayan Kaya să se adreseze turcilor marchează "o zi neagră pentru democrație în Europa".