Tunisia sărbătoreşte doi ani de la fuga fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, care a marcat începutul „primăverii arabe”, dar euforia de la 14 ianuarie 2011 a fost înlocuită cu tensiuni sociale şi politice, o ameninţare jihadistă sporită şi un impas cu privire la Constituţie, potrivit Mediafax.
Preşedintele Moncef Marzouki va lansa ceremoniile cu ocazia zilei de 14 ianuarie, către ora 7.00 GMT (9.00, ora României), prin înălţarea steagului ţării în Piaţa Kasbah din Tunis, în apropiere de sediul Guvernului, condus de către islamiştii din cadrul Ennahda.
Ulterior, partenerii sociali vor semna un „pact social”, în Adunarea Naţională Constituantă (ANC), în contextul în care ţara se confruntă, din vară, cu o multiplicare a conflictelor sociale care degenerează în violenţe, în faţa şomajului şi mizeriei – cauzele majore ale revoluţiei.
Ultimul exemplu este mobilizarea armatei, duminică, la Ben Guerdane (sud), după o săptămână de confruntări între manifestanţi şi poliţişti.
La Tunis atmosfera era festivă, concerte şi expoziţii stradale animând la sfârşitul săptămânii bulevardul Habib Bourguiba, un simbol al revoltei din iarna 2010-2011.
Criticii şi susţinătorii puterii, islamiştii şi, respectiv, laicii, au prevăzut defilări, luni, pe această arteră, în contextul în care între cele două tabere au loc confruntări în mod frecvent.
„Adepţii modernismului, laicii, religioşii (…) se vor afla, deci, alături, pe timpul unei comemorări”, scria duminică ziarul Le Quotidien.
„În câteva ore vom afla dacă tunisienii, în diversitatea lor pluralistă, vor putea să coabiteze (…). Este un adevărat test de practică democratică, ce va avea loc mîine (luni), în centrul capitalei”, adăuga publicaţia.
Ministerul de Interne a anunţat că a adoptat „toate precauţiile şi măsurile necesare” şi a îndemnat toate părţile „să nu afecteze securitatea şi ordinea”.
Un oficial din domeniul securităţii, contactat de AFP, a declarat că forţele de ordine se tem de acţiuni din partea unei mici grupări islamiste armate, în contextul în care mişcarea jihadistă a comis mai multe atacuri, unele sângeroase, după revoluţie.
O sesiune extraordinară a ANC este prevăzută luni, înainte de prânz. Adunarea este foarte criticată din cauza incapacităţii, după 15 luni de la alegeri, de a finaliza redactarea Constituţiei.