26.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialTrupele britanice sunt aduse din Afganistan in "bou-vagoane" - presa

Trupele britanice sunt aduse din Afganistan in „bou-vagoane” – presa

Dupa sapte luni de serviciu in Afganistan, trupele britanice mai au de trecut incercarea, poate la fel de grea, a calatoriei inapoi acasa.

La adapostul intunericului, militarii Brigazii 16 Air Assault urca in burta unui masiv C17 Globemaster, la baza aliatilor de la Camp Bastion in Helmand Province din sudul Afganistanului. Inghesuiti in doua culoare ale Herculesului, pe cele patru randuri de banci, ca intr-un "bou-vagon" de avion, soldatii nu-si doresc altceva decat ca zborul sa decurga fara incidente si sa ajunga mai repede acasa, la familiile lor.

Numai in iulie si-au pierdut viata 22 de soldati aliati, dintre care jumatate britanici. Colonelul Tim Hodgetts, directorul spitalului de aici, a declarat pentru Daily Mail ca multor raniti adusi aici a trebuit sa li se amputeze chiar si trei membre.

Col Hodgetts afirma ca ranitii britanici sunt trimisi in tara in 24-48 de ore. In spital, se intampla de multe ori ca soldatii aliati sa stea langa insurgenti raniti, ba chiar talibani autodeclarati, care si ei primesc aici ingrijiri medicale.

Col Hodgetts, care conduce spitalul de la mijlocul lunii iulie, spune ca a completat 60 – 70 de certificate de deces.

2009 a fost cel mai sângeros an de la începutul operaţiunilor americane în Afganistan, în 2001. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă