17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, sprijină țările est-europene, amenințate de...

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, sprijină țările est-europene, amenințate de „comportamentul destabilizator” al Rusiei. Următorul summit „Inițiativa celor Trei Mări” va avea loc în România

Președintele american Donald Trump a criticat joi, la Varșovia, „acțiunile și comportamentul destabilizator”  ale  Rusiei, cu o zi înainte de summitul G20 de la Hamburg, unde se prevede o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Trump s-a aflat joi într-o vizită în Polonia, unde a participat în calitate de invitat special la aummitul „Inițiativa celor Trei Mări” (Baltică — Adriatică — Neagră), înainte de a lua parte la Summitul G20 din Germania, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg.



Exerciții militare comune

Într-o conferință de presă cu președintele polonez, Andrzej Duda, Trump a afirmat că SUA colaborează cu Polonia și cu ceilalți aliați ai lor pentru a contracara amenințările Rusiei, mulțumind omologului său pentru găzduirea a 5.000 de militari americani și pentru sprijinul Poloniei pentru NATO. S-a discutat și despre exerciții militare comune SUA – Polonia, dar și cu alte țări NATO. Trump a afirmat că alianța solidă a SUA cu Polonia rămâne esențială în descurajarea conflictelor în zonă și pentru garantarea că „un război între marile puteri nu va mai lovi niciodată Europa”.  La rândul său, președintele Duda a subliniat că SUA „sunt serioase în privința securității Poloniei”, țară care se simte amenințată de Rusia și în care există o bază americană importantă. Vizita preşedintelui american, Donald Trump, va consolida poziţia statului polonez în cadrul Uniunii Europene, crede preşedintele Andrzej Duda, care, împreună cu alți lideri ai unor țări central și est-europene se consideră „puși la colț” de puterea crescândă a rolului Germaniei și Franței în Uniunea Europeană. „Aceasta este cea de-a doua vizită în străinătatate a preşedintelui Trump şi începe în Polonia, ceea ce demonstrează că suntem un stat care contează şi ne fortifică prezenţa în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Andrzej Duda.

Coreea de Nord va primi un „răspuns sever”

Aflat la Varșovia, Trump a abordat și problema programului balistic și nuclear al Coreii de Nord, la care liderul de Phenian, Kim Jong-un, nu vrea să renunțe. Trump a dprecizat că statele trebuie să demonstreze public Phenianului că acțiunile sale nu pot rămâne fără consecințe. „Fac apel la toate națiunile să combată această amenințare globală și să arate public Coreii de Nord că există consecințe ale comportamentului său extrem, extrem de rău.”



Rachete Patriot pentru Polonia

Polonia a anunțat că a semnat, miercuri noaptea, un memorandum pentru cumpărarea de sisteme de apărare cu rachete Patriot din SUA. Ministrul Apărării polonez, Antoni Macierewicz, anunțase din luna martie că se așteaptă ca SUA să accepte să livreze rachete Patriot, un contract în valoare de până la 7,6 miliarde de dolari cu firma americană Raytheon. Acestea vor ajunge în Polonia până la sfârșitul acestui an. Varșovia consideră contractul drept un obiectiv central al unei ample modernizări a forțelor sale armate până în anul 2023. Totodată, Antoni Macierewicz a declarat că Varşovia este aproape de finalizarea negocierilor cu firma americană Lockheed Martin pentru un sistem de lansatoare multiple de rachete, cea mai modernă armă care oferă abilitatea de a lansa rachete la peste 300 de kilometri.

România va găzdui în 2018 Summitul „Inițiativa celor Trei Mări”

Președintele Klaus Iohannis a propus joi, la summitul „Inițiativa celor Trei Mări” (Baltică — Adriatică — Neagră), care se desfășoară la Varșovia, ca următoarea reuniune să aibă loc, anul viitor, la București. Toți liderii prezenți la summitul de la Varșovia au fost de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis. Președintele României a subliniat că „valoarea adăugată a acestei inițiative poate consta în capacitatea sa de a contura proiecte concrete de interconectare, în special în domeniile transporturi și energie”.

Zone de interdicție de zbor în Siria

Între summitul „Inițiativa celor Trei Mări” și Summitul G20, SUA au negociat ferm cu Rusia situația din Siria, după ce negocierile de la Astana, sponsorizate de Rusia, Iran și Turcia au eșuat în a stabili granițele unor zone de siguranță. Americanii nu au fost de acord cu trupele celor trei țări menționate, care să fie desfășurate în zonele respective, pentru „a garanta” încetarea focului între părțile implicate. Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a declarat că negocierile se duc cu Rusia pe „zone de interdicție de zbor” pentru a se evita „ciocniri” între avioanele rusești și americane și pentru a asigura o stabilitate la sol, pentru populația civilă.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă