29 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialTrofeele "Zece pentru Romania", la a V-a editie

Trofeele „Zece pentru Romania”, la a V-a editie

Luni seara, la Ateneul Roman, s-a desfasurat a V-a editie a Galei "Zece pentru Romania", gazdele evenimentului fiind Melania Medeleanu si Mihai Tatulici. Trofeul de excelenta "Zece pentru Romania"  i-a fost decernat lui Ioan Savu si lui Dumitru Dinca, personalitati marcante din timpul Revolutiei din 1989. Actrita Olga Tudorache, politicianul Ion Diaconescu, neurochirurgul Leon Danaila si istoricul Lucian Boia au fost si ei castigatorii Trofeului de Excelenta pentru intreaga cariera. De asemenea, trofeul de Excelenta pentru intreaga cariera i-a fost acordat atletei Iolanda Balas, lui Ivan Patzaichin, dar si antrenorului Octavian Bellu.

"Zece pentru Romania" aduce trei categorii noi in acest an, in concordanta cu prioritatile actuale si cu evolutia societatii romanesti: Orase, Licee si Brand-uri romanesti. Castigatorii categoriei "Orase" sunt Cluj Napoca si Constanta. Categoria Licee: Castigatorul este Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta.  La categoria Brand-uri romanesti, castigatoare a fost desemnata compania Borsec.

Categoria "Interpreti vocali" a fost castigata de Andra. Actorul Florin Piersic a castigat trofeul la categoria "Actori", printre nominalizati fiind: Alexandru Arsinel, Jean Constantin, Gheorghe Dinica, Draga Olteanu Matei, Maia Morgernstern, Sergiu Nicolaescu, Adela Popescu, Stela Popescu, Gheorghe Visu.

La categoria "Sportivi", organizatorii au decis sa ofere doua trofee: gimnastului Marian Dragulescu si campionului mondial la box Lucian Bute. Ion Tiriac a castigat trofeul la categoria "Oameni de afaceri ", unde au fost nominalizati George Becali, Irinel Columbeanu, George Copos, Ilie Nastase, Dinu Patriciu, Silviu Prigoana, Adrian Porumboiu, Cristian Tantareanu, Dan Voiculescu.

Politicianul anului a fost declarat presedintele Traian Basescu, care nu s-a prezentat la Gala, din motive bine intemeiate. Cel mai bun jurnalist din 2009 a fost desemnat Mircea Badea, care insa a refuzat sa primeasca aceasta distinctie, la care au fost nominalizati : Ion Cristoiu, Andreea Esca, Mihai Gadea, Emil Hurezeanu, Radu Moraru, Cristian Tudor Popescu, Marius Tuca, Robert Turcescu, Gabriela Vranceanu Firea.

Cea de-a zecea clasa de premii o reprezinta Trofeele de excelenta "Zece pentru Romania", care se vor acorda, ca si in ultimii ani, unor personalitati marcante din afara categoriilor distincte, pe baza consultarii elitelor (Academia Romana, Comitetul roman UNESCO, organizatiile profesionale). Nominalizarea personalitatilor care au contribuit decisiv la modernizarea Romaniei si a valorilor adevarate ale poporului roman s-a facut in urma unei ample cercetari sociologice. Garantia acestui proces de selectie o reprezinta participarea a patru mari institute de cercetare autohtone: CURS, CSOP, IMAS si INSOMAR.

"Zece pentru Romania" este cel mai amplu proiect de identificare si de recunoastere publica a adevaratei elite autohtone, fiind in al cincilea an de existenta. Proiectul initiat de Realitatea TV isi propune sa delimiteze valoarea de notorietate in acele domenii care pot accelera evolutia spre o Romanie moderna. In fiecare an au fost premiati cei mai buni sportivi, artisti, oameni de afaceri sau politicieni, proiectul urmand sa continue inca cinci ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă