37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialTriumful Marianei Nicolesco si al tinerilor interpreti romani

Triumful Marianei Nicolesco si al tinerilor interpreti romani

Aichi, unde are loc Expozitia Universala 2005, Tokyo, Nagoya si din nou Aichi: recitalurile oferite de Mariana Nicolesco si de tinerii interpreti romani – sopranele Mihaela Maxim, Oana Severin, Marta Sandu, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Tiberius Simu, baritonii Florin Estefan si Bogdan Mihai, acompaniati de pianistul Alexandru Petrovici – oferind publicului japonez in premiera absoluta liedurile lui George Enescu au fost tot atatea triumfuri.
In fata salii de concerte a Expozitiei Universale de la Aichi publicul a asteptat ore in sir, sub soarele torid si sub protectia unei adevarate paduri de umbrele, pentru a-si asigura un loc cat mai bun. In interiorul salii, locul umbrelelor a fost luat, in cea mai desavarsita ordine, si in cel mai pur stil japonez, de camerele de filmat, aplauzele publicului marcand triumful muzicii si al interpretilor.
La Tokyo, acelasi succes, in prezenta ambasadorului Romaniei, Aurelian Neagu, si a ambasadorului Italiei, Mario Bova, mare iubitor si cunoscator al muzicii clasice. Iar la Oasis 21 din Nagoya, unde scena este asezata sub lupa gigantica a unei platforme transparente, din sticla, acoperita de unda linistita si racoritoare a apei, Mariana Nicolesco a inclus in program, pe langa liedurile enesciene, arii si duete din marele repertoriu liric. In final, pana si zecile de reprezentanti ai fortelor de ordine i-au aplaudat cu entuziasm pe artistii romani, dorind sa se fotografieze impreuna cu acestia. La solicitarea reprezentantilor Ministerului de Externe al Romaniei la Expozitia Universala, care au facut eforturi exceptionale pentru ca prezenta artistilor romani sa aiba loc in cele mai bune conditii, un recital cu liedurile lui George Enescu, in afara programului initial si incununat de un mare succes, a fost prezentat la Aichi in onoarea Doamnei Toyota, sotia marelui fabricant de automobile, presedintele de onoare si sponsorul principal al Expozitiei Universale 2005, care s-a intretinut indelung cu Mariana Nicolesco, pe care o cunostea din aparitiile sale anterioare pe scenele japoneze.
„Este un lucru minunat acela pe care ni-l ofera marea soprana pe care am ovationat-o de atatea ori pe scenele noastre, in Don Giovanni, in Idomeneo de Mozart, in Simon Boccanegra de Verdi: o prezenta, o voce si o arta a cantului pe care nimeni nu le poate uita”, declara renumitul muzicolog Yasuo Takasaki. „Acum Mariana Nicolesco, a continuat el, ne aduce, o data cu propria maiestrie absoluta, doua comori din tara sa natala: liedurile lui George Enescu si splendida generatie de interpreti romani pe care a format-o in ultimii ani. Este vorba de o imensa generozitate si de o afirmare majora a culturii europene”.
La invitatia Ambasadei Romaniei din Tokyo, criticul si istoricul de arta dr. Radu Varia a participat la o intalnire cu prietenii Romaniei din Tara Soarelui Rasare.
Pe de alta parte, invitat al profesorilor Universitatii Waseda, el a tinut in fata acestora prelegerea Premise filozofice si determinari matematice in opera lui Constantin Brancusi. Ca urmare, dr. Radu Varia a fost rugat sa indrume masterate si doctorate si sa predea cel putin un semestru la celebra universitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă