Tribunalul Bucureลti a decis, miercuri, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru omul de afaceri Ilie Carabulea, în dosarul „Carpatica”, în care este acuzat de cumpฤrare de influenลฃฤ ลi dare de mitฤ, informeazฤ Mediafax.
Tribunalul Bucureลti a judecat marลฃi cererea omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleazฤ grupul Carpatica, de înlocuire a mฤsurii arestฤrii preventive, iar miercuri a pronunลฃat decizia. Instanลฃa a dispus ca Ilie Carabulea sฤ fie arestat la domiciliu.
Decizia poate fi contestatฤ la Curtea de Apel Bucureลti atât de Ilie Carabulea cât ลi de procurorii anticorupลฃie.
În dosarul „Carpatica”, omul de afaceri Ilie Carabulea ลi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaลฃi cฤ, în perioada mai – decembrie 2013, au reuลit sฤ tergiverseze ลi sฤ influenลฃeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faลฃฤ de societatea de asigurฤri. Carabulea ลi Mîrzac au fost arestaลฃi preventiv în 29 ianuarie.
Tot atunci, procurorii au început urmฤrirea penalฤ ลi faลฃฤ de Radu Mustฤลฃea, membru în CA al Carpatica Asig ลi preลedintele Biroului Asigurฤtorilor de Autovehicule din România, ลi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcลฃionar la Autoritatea de Supraveghere Financiarฤ (ASF).
Laura Chiลฃoiu, soลฃia fostului ministru de Finanลฃe Daniel Chiลฃoiu, este urmฤritฤ penal în aceeaลi cauzฤ, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcลฃiei Avizฤri din cadrul Autoritฤลฃii pentru Supraveghere Financiarฤ. Laura Chiลฃoiu s-a autosuspendat din funcลฃia de director al Direcลฃiei Avizฤri din cadrul ASF.
În luna februarie, procurorii au început urmฤrirea penalฤ ลi faลฃฤ de Dan Radu Ruลanu, preลedinte al ASF la data faptelor, pentru constituire a unui grup infracลฃional organizat ลi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat cฤ a întocmit ลi a avizat proiectul OUG privind ASF ลi ar fi acceptat „protejarea frauduloasฤ” a intereselor societฤลฃii Carpatica.
În 25 februarie, Ruลanu a fost reลฃinut, dupฤ ce procurorii DNA au extins urmฤrirea penalฤ în cazul sฤu, pentru favorizare a infractorului ลi influenลฃare a declaraลฃiilor. În 4 martie, Ruลanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Dupฤ ce a fost reลฃinut, Dan Radu Ruลanu a demisionat de la conducerea ASF.
Tot în 25 februarie, Direcลฃia Naลฃionalฤ Anticorupลฃie a cerut procurorului general al Parchetului instanลฃei supreme sฤ solicite Camerei Deputaลฃilor aviz pentru urmฤrirea penalฤ a lui Daniel Chiลฃoiu, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu ลi constituirea unui grup infracลฃional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanลฃelor.
Cererea a fost formulatฤ întrucât existฤ indicii rezonabile potrivit cฤrora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiลฃoiu a iniลฃiat adoptarea unei ordonanลฃe de urgenลฃฤ al cฤrei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracลฃional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgenลฃe reale ลi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotฤrârea Guvernului nr. 561/2009, au arฤtat procurorii DNA.
Camera Deputaลฃilor a respins, în 11 martie, prin vot secret, cererea privind încuviinลฃarea urmฤririi penale a lui Daniel Chiลฃoiu.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului ลi Guvernului sฤ le punฤ la dispoziลฃie, în dosarul „Carpatica”, mai multe documente legate de OUG despre care existฤ suspiciunea cฤ ar fi fost emisฤ pentru a proteja interesele firmei de asigurฤri Carpatica.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – iunie 2013, Carabulea, Mîrzac ลi Mustฤลฃea, împreunฤ cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea sฤvârลirii de infracลฃiuni.
„Prin iniลฃierea, respectiv, constituirea acestui grup infracลฃional, Carabulea Ilie ลi Mîrzac Marian au reuลit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, sฤ tergiverseze ลi sฤ influenลฃeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiarฤ faลฃฤ de societatea de asigurฤri deลฃinutฤ ลi controlatฤ indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sฤ nu reiasฤ deficienลฃe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiarฤ a mai multor funcลฃionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmฤrit a fost acela de a menลฃine societatea, în mod fraudulos, pe o poziลฃie convenabilฤ în topul reclamaลฃiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 ลi, implicit, creลterea artificialฤ a gradului de încredere în raport cu potenลฃialii clienลฃi”, au arฤtat anchetatorii.
DNA susลฃine cฤ Ilie Carabulea l-a promovat, susลฃinut ลi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat aceastฤ funcลฃie în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. „Din poziลฃia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupatฤ cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a fฤcut demersuri pentru a asigura protecลฃia societฤลฃii de asigurฤri deลฃinute în mod indirect de Carabulea Ilie ลi pentru a evita suspendarea autorizaลฃiei de funcลฃionare de pe piaลฃa asigurฤrilor din România, pânฤ la remedierea deficienลฃelor”, au mai arฤtat procurorii anticorupลฃie.
Potrivit DNA, finanลฃatorul grupฤrii infracลฃionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relaลฃia cu Mîrzac Marian pe Mustฤลฃea Radu, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracลฃionale ale lui Mîrzac, precum ลi informaลฃii confidenลฃiale obลฃinute de la acesta din urmฤ.
Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF ลi atribuลฃii în sensul supravegherii ลi controlului legalitฤลฃii funcลฃionฤrii societฤลฃilor de asigurฤri, a reuลit sฤ influenลฃeze concluziile a douฤ controale, sฤ coopteze diverลi funcลฃionari cu funcลฃii de conducere ลi execuลฃie din cadrul ASF în grupul infracลฃional constituit ลi sฤ divulge informaลฃii care nu erau destinate publicitฤลฃii în scopul favorizฤrii societฤลฃii de asigurฤri, susลฃin procurorii DNA.
DNA a mai arฤtat cฤ, în perioada martie – aprilie 2013, un funcลฃionar cu atribuลฃii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurฤrilor (devenitฤ ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de cฤtre funcลฃionarii instituลฃiei care evidenลฃia deficienลฃe grave la societatea de asigurฤri, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro ลi suspendarea autorizฤrii de funcลฃionare, pânฤ la remedierea deficienลฃelor.