Trenurile de metrou au iesit ieri pe traseu abia la ora 6, din cauza declansarii unei greve de avertisment de catre sindicalisti care nu au lucrat in intervalul orar 4-6. Cateva zeci de trenuri care erau programate sa porneasca la ora 5 au ramas pe loc, iar calatorii matinali au avut acces la metrou cu o ora mai tarziu decat in mod normal.
"Greva s-a desfasurat fara incidente. Nu am primit nicio convocare pentru dezamorsarea conflictului si in termen de cinci zile vom declansa greva generala", a declarat Ion Radoi, presedintele Unitatii Sindicatul Liber Metrou (USLM). Acesta a apreciat ca greva de avertisment de ieri a fost legala pentru ca a respectat toate procedurile. Nu de aceeasi parere este administratia Metrorex, care anuntase ca se va adresa justitiei deoarece sindicatul nu a respectat prevederile legale referitoare la organizarea unei greve, si anume sa existe o hartie scrisa de la Camera de Munca privind desemnarea unui delegat si fixarea datei la care are loc concilierea. De asemenea, directorul Metrorex, Liviu soava, a precizat ca nu a primit nicio adresa oficiala referitoare la declansarea conflictului de interese.
Doar una din cele 17 greve a fost legala
Radoi a afirmat ca nu este surprins de modul de abordare a problemei de catre conducerea Metrorex, care vrea sa apeleze la instanta de judecata. "Dintre cele 17 greve care au fost pana acum, doar una a fost declarata legala", a afirmat Ion Radoi. Sindicalistii au cerut administratiei o majorare a salariilor cu 40%, procent negociabil, si imbunatatirea conditiilor de munca. Cresterea salariilor nu este posibila deocamdata deoarece inca nu a fost stabilit bugetul Metrorex, desi bugetul pentru transporturi a fost aprobat de Parlament inca in decembrie 2006.
Dupa esuarea negocierilor, sindicalistii au organizat saptamana trecuta un miting in fata sediului Ministerului Transporturilor si un mars de protest pana la Guvern. Ultima greva de avertisment a avut loc in ianuarie 2006.