16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei șefi de servicii ai Primăriei Iaşi, audiați în dosarul primarului Nichita

Trei șefi de servicii ai Primăriei Iaşi, audiați în dosarul primarului Nichita

Trei șefi de servicii ai Primăriei Iaşi au fost ridicați, joi după-amiază, de către procurorii DNA de la sediul municipalităţii ieşene şi duşi la Bucureşti pentru audieri, în dosarul în care este implicat și Gheorghe Nichita. 

Astfel, Adina Samson, Dumitru Tomorug și Eugen Chișcă au fost ridicați, joi, începând din jurul orei 17.00, de către procurorii DNA Iași, de la sediul Primăriei ieşene și transportați la București. 

Edilul a fost ridicat, la rândul său, de către procurorii anticorupţie pentru a fi dus în Capitală, în urma perchezițiilor făcute la locuința lui, dar și la sediul primăriei și la Poliția Locală.

Și șeful Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, a fost ridicat de anchetatori în jurul orei 13.30, el fiind dus tot la DNA București.

Conform informațiilor de pe site-ul Primăriei Iaşi, Adina Samson este șef serviciu în cadrul instituției publice, responsabilă cu activitatea de implementare, menținere și îmbunătățire a sistemului de management al calității.

Eugen Chișcă este tot șef serviciu administrativ, însă a fost inițial șoferul personal al primarului, iar apoi a fost numit, cu anumite controverse, semnalate în presa locală, pe un post în SC Servicii Publice SA, care se ocupă cu spațiile verzi în Iași.

Firma s-a făcut “remarcată” în februarie 2013, când s-au tăiat teii de pe Bulevardul “Ștefan cel Mare“, cu ajutorul acesteia Primăria plantând salcâmii japonezi pe bulevardul de unde au fost tăiați teii.

Citește și: Percheziții DNA la Iași. Primarul PSD Gheorghe Nichita le dădea ordine polițiștilor ieșeni. La adjunctul Poliției locale, procurorii au găsit țigări cu marijuana

Dumitru Tomorug este directorul general al Direcției Tehnice și Investiții de la Primărie. Acesta a fost sancționat în 2014 cu reducerea cu 20% a salariului timp de trei luni pentru că, pe tura sa, s-a dispus marcarea în mod eronat a mai multor copaci din Parcul Expoziției din zona Copou, acesta având în subordine Biroul de Administrare Mediu Urban.

Într-un comunicat de presă transmis joi dimineață, Direcţia Naţională Anticorupţie arăta că procurorii DNA de la Secţia de combatere a corupţiei fac 21 de percheziții în județul Iași, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind infracțiuni asimilate celor de corupție, comise de la începutul anului 2015 până în prezent.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, este suspectat de abuz în serviciu, fiind acuzat că îi folosea pe angajații Poliției Locale, instituție subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliției Locale îl ținea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, începând cu luna ianuarie a acestui an primarul Gheorghe Nichita a solicitat unor angajați ai Poliţiei Locale Iaşi, instituţie aflată în subordinea sa, să supravegheze operativ anumite persoane, folosind personalul instituției şi bunurile aflate în dotarea Poliţiei Locale Iaşi.

Pentru a cunoaşte exact deplasările unor persoane despre care voia să ştie toate detaliile, Nichita i-a pus pe poliţişti să le supravegheze şi să supravegheze inclusiv persoanele cu care acestea se întâlnesc.

Anchetatorii mai spun că primarul Iașiului le dădea dispoziție directorului general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu șefului de serviciu Ștefan Avîrvarei să trimită poliţişti din subordine în locurile unde ştia că sunt persoanele de care era interesat și le cerea poliţiştilor să îl ţină la curent cu toate detaliile – cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin.

De asemenea, Nichita dispunea ca polițiștii locali să acceseze inclusiv bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele şi baza de date a evidenţei populaţiei, pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme, cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască tot anturajul, susțin procurorii în documentele obținute de MEDIAFAX.

Conform surselor citate, când persoanele urmărite se aflau într-o încăpere, Nichita îi cerea lui Hliboceanu să pună un poliţist sau să stea el acolo pe toată durata în care persoana urmărită se afla în acel loc, iar acesta se conforma și râmânea acolo chiar și ore întregi.

”Nichita Gheorghe, profitând de funcţia deţinută, a solicitat şi a primit date care nu sunt destinate publicităţii, în afara oricăror atribuţii de serviciu, şi în îndeplinirea unui interes personal”, mai spun anchetatorii, potrivit cărora cheltuielile făcute cu folosirea maşinilor Poliţiei Locale în interesul lui Nichita erau decontate de către Hliboceanu şi Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale şi deplasări profesionale, deşi în realitate foloseau maşinile Poliţiei şi combustibil pentru interesul personal al lui Nichita.

Gheorghe Nichita este primar al Iașiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind și lider al organizației județene a partidului, dar și vicepreședinte la nivel național.

 

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă