10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei persoane, reținute de DIICOT, într-un dosar privind prejudicierea unui spital

Trei persoane, reținute de DIICOT, într-un dosar privind prejudicierea unui spital

Trei persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Pitești, într-un dosar privind prejudicierea unui spital cu patru milioane de lei. Vineri, ele vor fi prezentate în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, unitatea medicală prejudiciată ar fi Spitalul Județean de Urgență din Pitești.

Decizia procurorilor vine după ce, joi, în Pitești și Ștefănești au avut loc șase percheziții domiciliare. Potrivit DIICOT, există indicii că, începând cu luna noiembrie 2012, trei persoane fizice și o firmă ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi funcționat până la sfârșitul lunii martie 2017, în scopul delapidării cu consecințe deosebit de grave a unei unități medicale.

„Doi dintre membri și societatea comercială au avut rolul de a pune la dispoziție contul deschis de această societate la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior din conturile bancare ale societății de către cele două persoane — administratorii în drept și în fapt ai societății comerciale. Cel de-al treilea membru al grupului infracțional organizat, economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului, a avut rolul de a completa și de a determina persoanele responsabile din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului și codul de identificare fiscală și contul IBAN al societății comerciale controlate de grupul infracțional", preciza sursa citată.

Din cercetările procurorilor a rezultat că economistul ar fi completat 70 de ordine de plată cu denumirea unor firm furnizoare ale spitalului și cu codul de identificare fiscală și numărul de cont care aparțin societății celorlalți membri ai grupului infracțional. El a r fi determinat persoanele din cadrul spitalului, care aveau atribuții în semnarea ordinelor de plată, să semneze fără vinovăție cele 70 de documente în baza cărora ar fi fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societății membrilor grupului infracțional.

Imediat după ce sumele respective ar fi fost transferate în contul firmei controlate de grupare, banii ar fi fost retrași în numerar de către membrii grupării.

Procurorii DIICOT efectuează, față de cele trei persoane și față de societatea comercială, cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În același dosar se efectuează urmărirea penală „in rem" pentru săvârșirea infracțiunii de perturbare a funcționării sistemelor informatice, care a constat în faptul că documentele întocmite în fals și datele din acestea au fost introduse în sistemul electronic de evidențe contabile a spitalului, ceea ce a dus la alterarea în mod grav a evidențelor și rezultatelor financiare ale unității spitalicești.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....
Ultima oră
Pe aceeași temă