4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialTrei persoane condamnate la închisoare în captura DIICOT de 1.200 de kilograme...

Trei persoane condamnate la închisoare în captura DIICOT de 1.200 de kilograme de cocaină

Tribunalul Constanţa i-a condamnat, miercuri, la pedepse cuprinse între 24 şi 22,4 ani de detenţie, pe Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şi pe Elena Ramona Cioroabă, reţinuţi în ianuarie anul trecut de DIICOT, în dosarul privind cea mai mare captură de cocaină, 1.200 de kilograme, anunţă Mediafax.

În Constanţa, în 30 ianuarie 2009, în urma unei acţiuni coordonate de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au fost depistaţi în flagrant delict patru inculpaţi, dintre care trei cetăţeni români, aflaţi sub coordonarea unui cetăţean spaniol, care au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc.

Concret, inculpaţii au introdus în ţară două containere cu material lemnos provenind din Brazilia, în care se afla disimulată cantitatea de 1203,9 de kilograme de cocaină de puritate peste 90 la sută.

În cursul anchetei s-a stabilit că la finele anului 2008, prin intermediul unei firme înmatriculate în judeţul Gorj, inculpaţii au efectuat un import de material lemnos, lemn de cedru, marfa provenind din Brazilia fiind încărcată în două containere aflate în Terminalul Agigea Port Constanţa. Transportul urma să tranziteze România, destinaţia finală fiind Spania.

Începând cu data de 21 ianuarie 2009, inculpaţii au încercat în mod repetat scoaterea containerelor din vamă, în vederea tranzitului intern, fără efectuarea unui control riguros.

În 30 ianuarie, grupul infracţional a fost anihilat, procedându-se la reţinerea acestora şi la efectuarea controlului fizic total asupra conţinutului containerelor, ocazie cu care s-a constatat că în interiorul paleţilor cu scândură de cedru se aflau patru compartimente executate după metoda “dop”, în care s-au găsit 1.080 de calupuri de cocaină, având inscripţionat logo-ul “trifoi” şi “toyota”, ambalate în folii de plastic de diferite culori, în greutate totală de 1.204 de kilograme şi având o valoare de piaţă de 100 milioane de euro.

Astfel, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor pentru: iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat – prevăzută de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003; trafic internaţional de droguri de mare risc – prevăzută de art. 2 alin. 2 şi art. 3 alin. 2 din Legea nr. 143/2000.

La percheziţia corporală efectuată la reţinerea inculpaţilor a fost găsită suma de 140.000 de euro, aceasta fiind indisponibilizată, împreună cu cele două autoturisme de teren, marca Mercedes ML şi respectiv Land Rover Freelander aparţinând inculpaţilor.

“Este de subliniat faptul că acţiunea concertată a procurorilor DIICOT, organelor de poliţie şi organelor vamale, s-a finalizat cu cea mai mare captură de cocaină realizată vreodată pe teritoriul României şi una din cele mai importante din Europa din ultimii 10 ani”, spuneau anchetatorii.

La o săptămână de la captura din Constanţa, autorităţile braziliene au decoperă cele 3,03 tone de cocaină.

Această captură de droguri, una dintre cele mai importante din Brazilia din ultimii ani, a fost realizată în urma unei investigaţii comune a poliţiei braziliene şi Interpol.

Poliţia a anunţat că încărcătura de lemne provenea din statul Sao Paolo, potrivit postului Globo.

Poliţia din statul Parana l-a arestat pe Charles Robert Dezero, unul dintre cei mai mari traficanţi de droguri din Brazilia, care este suspectat că ar fi distribuit o jumătate de tonă de cocaină în curs de o lună.

Pe de altă parte, trei dintre suspecţii în cazul capturii de cocaină din Portul Constanţa Sud Agigea au fost arestaţi preventiv de magistraţii constănţeni.

Tribunalul Constanţa a decis arestarea lui Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şi Elena Ramona Cioroabă, iar, miercuri, 8 decembrie 2010, cei trei au fost condamnaţi la detenţie.

Cano a primit 24 de ani de închisoare, Chiribău 22,6 ani, iar Cioroabă 22,4 ani de detenţie.

Decizia tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

În februarie 2009, Poliţia braziliană a confiscat, în portul Paranagua, patru tone de cocaină ascunse în interiorul unor containere cu lemne, care aveau ca destinaţie România, anunţa postul de televiziune Globo, citat de AFP.

Această captură s-a realizat cu ajutorul autorităţilor judiciare române, având legătură cu ancheta derulată de Direcţia de Invetigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi BCCO din România, în cadrul căreia a fost confiscată, în urmă cu o săptămână, 1.204 kilograme de cocaină, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Şeful BCCOA Constanţa, Aurelian Pavel, afirma că întreaga cantitate de droguri capturată, de peste 1.200 de kilograme, este cocaină cu o concentraţie foarte ridicată, ce urma ca înainte să fie vândută să fie prelucrată în laboratoare. Drogurile au fost trimise la Bucureşti, pentru analize. Dacă ar fi ajuns pe piaţa, aceasta ar fi valorat zeci de milioane de euro.

Containerul a ajuns în Portul Constanţa Sud – Agigea, în luna decembrie, din Brazilia, şi, conform documentelor vamale, acesta ar fi conţinut cherestea de brad. Poliţiştii au aşteptat până vineri, când reprezentanţii firmei importatoare au venit să preia marfa din container şi au intervenit. În urma controlului au fost descoperite, ascunse prin metoda “capac”, peste 1.200 de kilograme de cocaină, ambalată în pungi ascunse în ultimii paleţi de cherestea din container.

Anchetatori brazilieni, în urma unor informaţii furnizate de autorităţile de la Bucureşti, au confiscat 3,03 tone de cocaină, transport care are legătură cu marea captură de săptămâna trecută din Constanţa, au precizat sursele citate.

Cele mai citite

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă