14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTrei drumuri judetene si doua comunale, inchise in Alba din cauza apelor

Trei drumuri judetene si doua comunale, inchise in Alba din cauza apelor

Trei drumuri judetene si doua drumuri comunale din judetul Alba erau, ieri, in continuare inchise, in urma alunecarilor de teren si a ploilor inregistrate in noaptea de miercuri spre joi. Aproape 200 de gospodarii sunt inundate, zeci de persoane au fost evacuate, mai multe cai de acces sunt in continuare blocate, in timp ce zeci de turisti, intre care cetateni belgieni si germani, continua sa fie izolati la Manastirea Ramet, dupa ce drumurile in zona au fost rupte de ape. Acestia nu duc deocamdata lipsa de alimente, dar sansele ca ei sa poata parasi zona mai devreme de 10 zile sunt reduse.
Prefectul judetului, Cosmin Covaciu, a incercat, ieri, sa ajunga pe o ruta ocolitoare la Manastirea Ramet, pentru a vedea care e situatia turistilor belgieni si germani izolati. De asemenea, conducerea Consiliului Judetean a decis repararea unui alt drum prin Muntii Trascaului, pe care se va incerca transportul strainilor. Autoritatile judetene au luat legatura cu ambasadele tarilor respective pentru a asigura faptul ca turistii sunt in regula si beneficiaza de un tratament adecvat la manastire.
Tot la Ramet au ramas izolati si doi ofiteri de jandarmi din judetul Constanta, veniti impreuna cu un preot pentru a vedea o bisericuta de lemn, care ar urma sa fie achizitionata pentru unitatea militara din care fac parte. Autoritatile au trimis cateva utilaje pentru refacerea drumului.
Potrivit unui raport dat publicitatii de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in comuna Livezile, 11 gospodarii si anexe au fost inundate, iar mai multe punti si podete au fost distruse sau avariate de ape. In Poiana Aiudului alte 20 de gospodarii si anexe au fost afectate de ape, iar suprafete de teren agricol au fost calamitate.
De asemenea, un batran a carui casa a fost inundata a fost evacuat, fiind mutat temporar la o alta familie in sat. Drumul prin localitate este in continuare acoperit de ape, iar in afara satului drumul forestier este rupt pe o distanta de aproape doi kilometri. In comuna Sancel, de langa municipiul Blaj, Valea Mare a inundat doua locuinte, precum si zeci de hectare de teren agricol sau gradini. Si in satul Mesentea din comuna Galda de Jos 15 locuinte au fost inundate, iar zeci de hectare de teren arabil si gradini au fost afectate de viitura.
Fenomenele naturale au dus la inundarea, in Alba, a 242 de gospodarii si a 306 hectare de teren.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă