-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialTrei din patru spanioli consideră insuficiente măsurile de austeritate

Trei din patru spanioli consideră insuficiente măsurile de austeritate

Trei din patru spanioli consideră că măsurile de austeritate anunţate în această săptămână de guvern sunt insuficiente pentru ca ţara să iasă din criză, potrivit unui sondaj, care consemnează şi faptul că intenţia de vot s-a schimbat clar în favoarea opoziţiei de dreapta, informează RADOR, potrivit NewsIn.

Sondajul comandat de cotidianul El País mai arată că 46% dintre spanioli dezaprobă măsurile în ansamblul lor, iar 65% nu sunt de acord cu eliminarea ajutorului de 2.500 de euro pentru nou-născuţi. În schimb, reducerea salariilor funcţionarilor cu 5% este aprobată de mai mult de jumătate de cei chestionaţi.

67% dintre cetăţenii spanioli cred că planul de austeritate nu este rezultatul analizelor interne, ci al presiunilor din afară, potrivit unui studiu comandat de cotidianul El País, care a consemnat şi intenţia de vot a cetăţenilor. În această privinţă, opoziţia conservatoare de la Madrid, în ciuda scandalului de corupţie care o zguduie de ceva vreme, şi-a dublat avansul faţă de socialiştii aflaţi la putere, de la 4,5% în urmă cu o săptămână, la 9% în prezent.

Toate aceste măsuri de reducere a cheltuielilor au avut un efect devastator – scrie ziarul El País, citat de corespondentul RRA la Paris – iar acesta se măsoară şi în intenţia de vot a spaniolilor. Sondajul arată că doar 33,7% dintre spanioli ar mai vota astăzi cu Partidul Socialist, partidul premierului Zapatero.

Partidul Popular, de opoziţie, a pierdut puterea în 2004, după atentatele de la Madrid, soldate cu aproape 800 de morţi (inclusiv români), când guvernul conservator s-a grăbit să pună vina pe ETA, dar s-a dovedit că a fost opera al-Qaida, care “pedepsea” astfel spaniolii pentru participarea la războiul din Irak. Opoziţia socialistă, care a promis că va retrage imediat trupele din Irak, a obţinut o victorie neaşteptată în alegerile care au urmat la câteva zile după atentate. Noul guvern s-a ţinut de promisiune şi a retras militarii din Irak, iar în alegerile din 2008 a reuşit să se menţină la putere.

Cele mai citite

Prețul aurului a atins un maxim istoric

Gramul de aur s-a scumpit luni cu 6,9502 lei (2,34%), ajungând la o cotaţie de 303,8212 lei, de la 296,8710 lei, cât anunţase miercuri...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Reforma azilelor de bătrâni, promisă în vară nici acum nu e gata

Scandalul azilelor de bătrâni de la începutul lunii iulie care i-a îngrozit avea să fie rezolvat în această toamnă. Premierul promisese că vine cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă