17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialTratatul european care limitează excesele bugetare a fost adoptat de 25 de...

Tratatul european care limitează excesele bugetare a fost adoptat de 25 de state UE. România este printre ele. Vezi declaraţiile lui Traian Băsescu despre noul acord

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor „reguli de aur” privind echilibrul bugetar, a anunţat preşedintele UE, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Douăzeci şi cinci de ţări vor semna tratatul bugetar”, a declarat Herman Van Rompuy pe contul său de Twitter.

Printre ţările semnatare se află şi România. Marea Britanie şi Cehia au refuzat să semneze documentul.

Tratatul de consolidare a disciplinei fiscale limitează deficitul bugetar structural la 0.5 la sută din PIB, iar pe cel ciclic (anual) la 3% din PIB şi gradul de îndatorare al unui stat la 60% din PIB. Statele care depăşesc aceste ţinte riscă să fie sancţionate.

Băsescu: Ţările non-euro participă la unele dintre întrunirile Zonei, este un compromis acceptabil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, după lucrările informale ale Consiliului European, că s-a stabilit ca statele non-euro să participe la reuniunile oficiale ale zonei euro ori de câte ori se discută despre piaţa unică, competitivitate sau modificările de strategie ale Zonei Euro.

Şeful statului a spus că obiectivul părţii române la acest summit a fost să obţină o participare cât mai consistentă la reuniunile Zonei euro.

„S-a stabilit un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. Statele non-euro participă la întrunirile Zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general pentru piaţa unică, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro”, a spus preşedintele.

El a adăugat că s-a stabilit că Zona euro va avea minimum două întruniri pe an, la cel puţin una dintre acestea urmând să participe şi statele non-euro.

Preşedintele Traian Băsescu declara, duminică, înainte de plecarea la Bruxelles, că unul dintre obiectivele pe care le are la Consiliul informal de luni este „să se consfinţească participarea statelor non-euro la summit-urile statelor euro”.

„Deci, acele state care adoptă Tratatul trebuie, în opinia noastră, să participe la summit-urile Zonei Euro, nu numai pentru că au semnat Tratatul, dar orice se întâmplă în politicile economice din Zona Euro afectează consistent şi o ţară ca România. Sper că această abordare o vor avea toate statele non-euro care aderă la Tratat în summit-ul informal de mâine (luni – n.r.”, spunea preşedintele.

Acest pact răspunde cerinţei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o condiţie pentru solidaritatea financiară a Germaniei cu statele în dificultate din zona euro.

Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorită unui compromis la care au ajuns Polonia şi Franţa cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.

Această problemă simbolică, dar foarte sensibilă din punct de vedere politic, a constituit un subiect de dispute de câteva săptămâni. Varşovia, susţinută de câteva ţări din Europa de Est, insista ca statele care nu utilizează încă moneda comună să poată participa în continuare la summiturile zonei euro. Parisul refuza ca această prezenţă să devină sistematică. A fost găsită o formulă de compromis între cele două variante.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată de 12 state l-au ratificat. După Marea Britanie, Cehia a devenit luni seară al doilea stat UE care refuză să adere.

Statul a invocat „motive constituţionale” şi dificultăţi de a-l ratifica, conform preşedintelui francez Nicolas Sarkozy care s-a arătat surprins de această schimbare de atitudine a Cehiei ce în decembrie a susţinut proiectul.

Pactul prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5 la sută din PIB. Fiecare stat va trebui să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv.

În caz de depăşire a limitei de 3 la sută din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni cvasi-automate.

Tratatul trebuie inclus dacă este posibil în constituţiile statelor. Confruntată cu dificultăţi, Germania a trebuit să accepte ca anumite ţări să adopte acordul ca un simplu text de lege.

Cele mai citite

Planșeul Unirii, ping-pong între primării

Primarul sectorului 4 a anunțat că cedează Primăriei Generale a Capitalei, administrarea planșeului Unirii Primarul sectorului 4, Daniel Băluță a transmis, într-o postare, că...

România e gata să limiteze importurile de ouă și carne de păsare din Ucraina

România e pregătită să limiteze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Florin Barbu susţine...

Ploiești, campion la prețuri mici: Tariful gigacaloriei, printre cele mai mici din țară

Noul preţ va intra în vigoare din 15 octombrie, nu de la 1 noiembrie Consiliul Local Ploieşti a aprobat, joi, menţinerea preţului local al energiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă