3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialTranzactie abila, derulata la limita legalitatii

Tranzactie abila, derulata la limita legalitatii

Scandalul creat in jurul faimoasei „fabrici de juristi” de la Herculane este departe de a se sfarsi. In ciuda repetatelor sesizari si plangeri inregistrate, de-a lungul anilor, impotriva autointitulatului presedinte al Fundatiei Romane pentru Tineret „Dacia” (fosta „Decebal”) din Baile Herculane, autoritatile par depasite de situatie. Asa se face ca, prin intermediul unor tranzactii abile, la ora actuala fosta Fundatie „Dacia” nu mai exista, locul acesteia fiind luat de o alta institutie similara,, numita Fundatia de Invatamant „Sinai”. De fapt, nu s-a schimbat decat numele controversatei organizatii, „papusarii” din spatele afacerii fiind aceleasi persoane implicate in celebrul scandal al diplomelor false.
In plus, principalul „actor”, Ilie Iocsa, a reusit, printr-o manevra extrem de abila, sa devina proprietar peste patrimoniul fostei fundatii, in timp ce adevaratul fondator al institutului, Augustin Pegulescu, continua sa se bata cu morile de vant ale Justitiei.
Fundatia Romana pentru Tineret „Decebal” Baile Herculane (FRPT) a fost infiintata, in 1994, de catre Augustin Pegulescu, cu scopul de instruire si invatamant superior si post-liceal in domeniile Drept, Management turistic si hotelier etc. Dupa cativa ani de liniste si legalitate, universitatea a fost tarata intr-un scandal de pomina, noii membri cooptati de Pegulescu in Consiliul de Administratie reusind, prin inginerii si falsuri – dupa cum sustine fondatorul – sa puna mana pe intregul patrimoniu al fundatiei.

„Dacia” alias „Sinai”

Tot atunci, a avut loc o premiera juridica absoluta: fuziunea prin absorbtie a doua fundatii, demers cu totul in afara legii, in conditiile in care acest lucru este permis numai in cazul societatilor comerciale. Mai exact, s-a dispus radierea din Registrul special al persoanelor juridice al Tribunalului Caras-Severin a FRPT „Decebal”, s-a constatat preluarea acesteia de catre FRPT „Dacia” ca „fundatie absorbanta” si, astfel, s-a consfintit preluarea integrala a patrimoniului unei fundatii de catre alta prin radiere firma.
Daca initial in afacere au intrat fratii Ilie si Nicolae Iocsa, precum si alte rude ale acestora, ulterior, unii dintre membrii fondatori ai FRPT „Dacia” au fost scosi din „ecuatie”. Pe de o parte, impotriva lui Ilie Iocsa au fost facute demersuri legale de catre fondatorul adevarat al fundatiei absorbite (FRPT „Decebal”, devenita ulterior „Dacia”), Augustin Pegulescu, care a pierdut practic tot, iar pe de alta parte, Nicolae Iocsa, scos din „joc” si el, a declansat o adevarata cruciada penala impotriva fratelui sau, Ilie.
Pasivitatea autoritatilor au permis initierea unor noi tranzactii, asa incat, in prezent, FRPT „Da-cia” nu mai exista practic, lichidarea acesteia fiind consfintita prin hotararea AGA nr. 18 din 10 octombrie 2005, act semnat doar de Ilie Iocsa si fiica acestuia, Ana. Locul acesteia a fost luat de Fundatia de Invatamant „Sinai”, despre care juristii implicati in acest „razboi” sustin ca este, de fapt, una si aceeasi unitate (Dacia), doar numele fiind schimbat.

Patrimoniul fundatiei, vandut la pretul unei garsoniere

Intr-una din plangerile penale adresate de Nicolae Iocsa Parchetului de pe langa Judecatoria Ca-ransebes, se arata ca: „In 17 septembrie 2004, data la care Ilie Iocsa a fost pus in libertate de Tri-bunalul Brasov intr-un dosar penal in care fusese arestat de PNA pentru doua infractiuni de luare de mita, o infractiune de trafic de influenta, o infractiune de fals si uz de fals si o infractiune de detinere ilegala de armament si munitie, acesta a preluat conducerea FRPT „Dacia” si, impreuna cu fiica si sotia sa, a preluat si conducerea administrativa a acestei fundatii”.
A fost momentul in care Nicolae Iocsa (fratele lui Ilie) a fost indepartat din afacere. Apoi, pentru a „spala” fata institutiei in jurul careia se iscase celebrul scandal al diplomelor de licenta false, dar si pentru a acapara o parte importanta din patrimoniul acesteia in interes personal, Iocsa a decis sa vanda un imobil aflat in proprietatea FRPT „Dacia”. Astfel, la 26 mai 2005, acesta a vandut, in numele funda-tiei, sediul acesteia, fara sa-i consulte pe toti membrii fondatori. Cumparatorul nu a fost un oarecare, ci „o prietena apropiata a familiei si fina, fosta studenta a Facultatii de Management Turistic si Hotelier din cadrul FRPT „Dacia””
Nicolae Iocsa a dezvaluit ca fina a devenit proprietara unei mici averi (cladiri si hala autoservice de 4.810 mp si teren de 1.605 mp), pentru care a achitat suma modica de 540 de milioane de lei, adica pretul unei garsoniere.

Tranzactii imobiliare
cu aceiasi „actori”

Surpriza, insa. La mai putin de trei luni de la parafarea vanzarii, noua proprietara s-a razgandit „strategic” si a decis sa revanda bunurile dobandite de putina vreme. Din nou surpriza. Cumparatorul a fost fi nimeni altul decat acelasi Ilie Iocsa, de data aceasta tranzactia fiind incheiata in nume propriu, ca persoana fizica.
Astfel, la 5 august 2005, a fost parafat un nou contract de vanzare-cumparare (nr. 420), prin care Iocsa a rascumparat proprietatile aflate initial in patrimoniul fundatiei. Pretul tranzactiei a fost stabilit la 560 de milioane de lei, cu 20 de milioane mai mult decat initial.
„De fapt, toata afacerea este un artificiu. Folosirea unei terte persoane in tranzactie a avut ca scop acapararea patrimoniului fundatiei, Iocsa putand invoca, astfel, o pretinsa calitate de cumparator de buna credinta. Adica a cumparat imobilele, chipurile, de la un tert si nu de la FRPT „Dacia””, a declarat juristul Valentin Popescu, reprezentantul legal al lui Augustin Pegulescu.

Vanzare subevaluata
cu 25 de miliarde lei

„Cladirile aflate in patrimoniul FRPT „Dacia” au fost vandute la pret subevaluat”, mai sustine Nicolae Iocsa. „Fara a lua in calcul atat valoarea de achizitie a imobilelor, achitata de FRPT „Decebal”, la suma de 1,6 miliarde lei vechi, neactualizata, cat si investitiile efectuate de fundatie pana la data fuziunii prin absorbtie, numai investitiile efectuate de fundatia absorbanta, in perioada 28.08.2000-28.08.2002, se cifreaza la suma de 7.634.000.000 lei vechi”, a adaugat Nicolae Iocsa.
In plus, investitiile la cladirea sediului fundatiei au continuat pana in anul 2004, astfel ca „valoarea actuala de circulatie a imobilelor vandute si recumparate descrise mai sus se ridica la peste 30.000.000.000 lei vechi”, ceea ce inseamna ca pretul de vanzare al imobilelor in discutie a fost subevaluat cu aproape 25 de miliarde lei vechi.
Cel mai castigat din afacere a fost, evident, Ilie Iocsa, care cu doar 20 de milioane de lei (diferenta rezultata din vanzare si recumparare) a devenit proprietar peste patrimoniul fundatiei, lasandu-i pe ceilalti fosti membri fondatori cu ochii-n soare.

„Sinai” continua „traditia”?

Sediul noii fundatii, „Sinai”, infiintata de Ilie Iocsa si sotia sa, Elvira, functioneaza, conform statutului, la aceeasi adresa (strada Trandafirilor, nr. 94) la care figura sediul fostei FRPT „Dacia”. La art. 6 din statut se precizeaza, negru pe alb, ca obiectul de activitate al Fundatiei de Invatamant „Sinai” este „invatmant superior universitar, preuniversitar, postliceal, gimnazial, liceal si prescolar”.
Nicolae Iocsa a mai spus ca „Sinai” nu functioneaza inca oficial, actele emise purtand si in prezent stampila vechii unitati aflata in lichidare. Acest lucru ne-a fost confirmat si de Mircea Muresan, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei si Cercetarii. „Fundatia din Herculane nu detine autorizare de functionare si figureaza in evidentele ministerului ca fiind in lichidare”, a spus acesta.
Pe de alta parte, in ciuda incercarilor repetate de a obtine un punct de vedere si din partea lui Ilie Iocsa, demersurile noastre au ramas fara ecou.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă