30.1 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialTrăistaru: Peste 90% dintre elevii bucureşteni, înscrişi la ora de Religie

Trăistaru: Peste 90% dintre elevii bucureşteni, înscrişi la ora de Religie

Peste 90 la sută dintre elevii bucureşteni au fost înscrişi, până luni, pentru ora de Religie, respectiv 170.315 din cei 188.000 eligibili pentru studiul acestei discipline, a declarat inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, relatează Mediafax.

Citește și: Câți elevi s-au înscris la ora de religie

"Vorbim despre 170.315 elevi înscrişi din totalul celor 188.000 eligibili pentru studiul acestei discipline, adică 90,02 la sută", a spus inspectorul general şcolar al Capitalei.

Trăistaru a precizat că mai sunt cereri de validat şi probabil că ponderea celor care vor să continue studierea Religiei va fi de 91 la sută.

Citește și: Ce spune Cîmpeanu despre cererile pentru ora de religie

La nivel naţional, în învăţământul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul Religiei, restul fiind cei din grădiniţe, şcoala postliceală şi formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă. Aproape 90 la sută din cei 2.366.086 de elevi au depus cereri pentru a putea participa la ora de Religie.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curţii Constituţionale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă şi după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opţiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, spunea ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

Potrivit ministrului Educaţiei, în prezent, religia este predată în şcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

Cele mai citite

Alin Nica s-a dat în ringhișpil la Festivalul Lubeniței de la Gottlob

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost prezent la Festivalul Lubeniței de la Gottlob, prilejuit  de celebrarea a 250 de ani de atestare...

Reacția Superbet după ce RL a prezentat problemele întâmpinate de clienții agenției

Reprezentanții Superbet au răpuns solicitării cotidianului național “România liberă” de a oferi detalii, după ce am publicat un articol în care am prezentat problemele...

Un plan ambițios privind clima și sănătatea a fost promulgat de Joe Biden

Marţi a fost promulgat un plan vast de investiţii privind clima şi sănătatea, de către preşedintele american Joe Biden, aducând taberei sale democrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă