2.9 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialTraian Basescu a returnat o lege impusa de liderii USL, cu dedicatie...

Traian Basescu a returnat o lege impusa de liderii USL, cu dedicatie pentru Corina Dumitrescu , membru CSM, aflata in stare de incompatibilitate

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis joi Parlamentului  o cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2012 , care continea o modificare cu dedicatie pentru Corina Dumitrescu,  rectorul Universitatii Dimitrie Cantemir, dar si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce legea incompatibilitatilor interzice.

 Legea CSM (317/2004)  spune ca membrii acestui for superior al magistratilor sunt demnitari si incompatibili cu orice alta functie publica, iar Legea Educatiei prevede ca rectorii nu pot fi demnitari. 

 In mod normal, pentru a evita starea de incompatibilitate, dupa alegerea sa ca membru CSM de catre Senatul Romaniei, Corina Dumitrescu trebuia sa renunte la functia de rector.

NU a  facut-o, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a declansat cercetarile privind starea ei de incompatibilitate.

Pentru a o salva pe Corina Dumitrescu, sotia  deputatului PSD Cristian Dumitrescu, USL a introdus un amenandament  confuz intr-o ordonanta, preluata si clarificata ulterior in Senat, in folosul rectorului Universitatii Cantemir,  de  Toni Grebla (PSD).

Prin amendamentul adus ordonantei guvernamentale,  Toni Grebla a statuat faptul ca   cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM, intre care si Corina Dumitrescu,  nu sunt  considerati  demnitari, deci pot fi rectori.

 Etapele fabricarii legii dedicate Corinei Dumitrescu

Prima etapa:Guvernul  a adaugat  legii CSM , prin ordonanta, un text confuz

Guvernul  a emis O.G. 23/2012,   facand modificari la  legea statutului magistratilor 303/2004, dar in aceeasi ordonanta, spre final,  a adus   si modificari la  legea 317/2004 a CSM . Mai precis, se modifica modul in care se vor  organiza concursurile de promovare a magistratilor, cu referiri separate si neexplicate (in ordonanta) la articolul 52^1, ca apoi sa fie facute referiri la Legea 317/2004 a CSM.

Precizam ca articolul 52-1, din Legea 317/2004 a CSM stipuleaza faptul  ca toti membrii CSM sunt demnitari, care, coroborat cu articole din  Legea Educatiei, interzice demnitarilor sa fie si rectori de universitari.

Ministrul Justitiei la data semnarii ordonantei era Titus Corlatean, care conduce (sau a condus) şi Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului, inaugurat de Universitatea Dimitrie Cantemir.

 Mai precizam ca art 52 din Legea CSM ( 317/2004) a fost modificat prin  Legea nr. 247/2005 (prin art 55) doar prin adaugarea ca membrii CSM „nu pot fi reinvestiti”, dar numerotarea de articol 52 a fost pastrata.

 Etapa a doua- Toni Grebla a ajutat-o pe Corina Dumitrescu, adaugand amendamentul clar si direct:  „Judecatorii si procurorii, membrii ai CSM, au calitatea de demnitar”

De articolul de lege exprimat confuz in ordonanta de urgenta a Guvernului a profitat Toni Grebla, presedintele comisiei juridice a Senatului, care a vrut sa impuna un amendament clar,  dedicat Corinei Dumitrescu, direct  la aliniatul 1 al articolului 52 ( pe care el, gresit,  l-a definit ca fiind articolul 54)  din legea 317/2004 a CSM.

Grebla a adaugat textul potrivit caruia numai judecatorii si procurorii membrii CSM pot fi considerati demnitari ( nu si reprezentantii societatii civile in CSM, intre care e si Corina Dumitrescu)

Comisia Juridica a respins acest amendament, dar textul a fost aprobat in plenul Senatului, asa ca a devenit lege, data spre promulgare presedintelui cu aceasta forma directa, dedicata Corinei Dumitrescu.

 Ce prevede articolul din Legea 317/2004 a CSM

Art. 52( numerotat de Grebla in amendamentul sau ca fiind art 54) – (1) Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar.

Ce prevede amendamentul lui Toni Grebla, votat de plenul Senatului

Art 54 (care, in Lege  e art 52( (1): ” Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Judecatorii si procurorii, membrii ai Consiliului Superioar al Magistraturii, au calitatea de demnitar.”

Din amendamentul lui Grebla, adoptat de Senat ( dupa ce in Camera Deputatilor legea a trecut fara acest amendament clar )  rezulta ca ceilalti doi membrii ai CSM, reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat la propunerea ONG-urilor, NU au calitatea de demnitari.

In concluzie, daca legea ar fi promulgata, Corina Dumitrescu, nefiind demnitar, poate fi si rector al Universitatii Dimitrie Cantemir, fara a risca starea de incompatibilitate in care se afla acum.

Etapa a treia : Presedintele tarii NU promulga legea. Cum motiveaza Traian Basescu cererea de reexaminare a legii

 „Legea aflată la promulgare aprobă Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2012 şi totodată, prevede modificarea Articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 ( presedintia a respectat numerotarea lui Grebla-nnprivind Consiliul Superior al Magistraturii, stabilind că au calitatea de demnitar judecătorii şi procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii are în componenţa sa şi doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, considerăm că nu se justifică diferenţa de statut dintre aceştia şi ceilalţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apreciem că statutul de demnitar nu derivă din calitatea de judecător sau procuror, ci din atribuţiile şi responsabilităţile specifice calităţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, se impune ca toţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii să aibă acelaşi statut„. 

 Etapa a patra : Noul Parlament va reexamina legea, dar poate, intre timp ANI se va pronunta asupra starii de incompatibilitate a Corinei Dumitrescu. Daca ANI  va constata incompatibilitatea, Corina Dumitrescu poate ataca in instanta aceasta decizie, iar procesele dureaza. Daca, intre timp, si noul Parlament pastreaza amendamentul lui Grebla, presedintele este obligat sa promulge legea.

 

Cele mai citite

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...

Guvernul francez e gata să cadă. Extrema dreaptă și stângă au depus moțiuni de cenzură

Guvernul francez se află la un pas de prăbușire, după ce partidele de extremă dreapta și stânga au depus luni moțiuni de cenzură împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă